TURIZAM EKSPLODIRAO U MAJU, A U JUNU TOTALNO POTONUO: Hrvati najviše osetili ove posledice - izgubili goste zbog dva razloga
Foto: Shutterstock/KonstantinChristian

TURIZAM EKSPLODIRAO U MAJU, A U JUNU TOTALNO POTONUO: Hrvati najviše osetili ove posledice - izgubili goste zbog dva razloga

InfoBiz -

Nakon odličnog turističkog maja u Istri zbog praznika Duhova u Nemačkoj i Austriji, u junu je nastupilo zatišje. I to su svi osetili. Turistička mesta i plaže nisu puni kao prošle godine, što, pre svega, utiče na ugostiteljstvo.

To potvrđuju i podaci Turističke zajednice Istarske županije koji govore da je dosadašnji deo juna, što se noćenja tiče, u minusu dva odsto, a direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević smatra da bi do kraja juna taj rezultat trebalo da se izjednači sa prošlogodišnjim.

- Prvih deset dana u junu ove godine imali smo veliki minus od 55 odsto (indeks 45), a glavni razlog je činjenica da su prošle godine u tom periodu bili Duhovi. Drugih deset dana je bilo mnogo bolje i sada nam indeks iznosi 98, što je minus od dva odsto. Ako se tako nastavi, 1. jula rezultati bi trebalo da se izjednače. Sa jučerašnjim danom u kumulativnom periodu, odnosno od početka godine do tog datuma, ostvareno je 1,6 miliona dolazaka, što je plus od tri posto i sedam miliona noćenja, što je minus od dva odsto - ističe Ivošević.

plaža, letovanje, ležaljke, palme, srpski dinari, suncobrani
foto: Shutterstock

Razlog manjeg prometa u junu već je poznat - drugačiji raspored praznika, piše Jutarnji.hr.

- Kada Uskrs i Duhovi padnu rano kao ove godine, onda je promet u martu i maju odličan, a lošiji su april i jun. Međutim, već sada znamo da nema nikakvih poremećaja - ističe Ivošević.

U Puli je do 22. juna bilo 19 odsto manje noćenja u odnosu na prošlo leto, i 16 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Trend kraćih poseta

Pad je bio očekivan zbog toga što je Tijelovo (prim. prev. katolički praznik) bilo znatno ranije u 2023. godini te je i u tom periodu zabeležen najveći pad noćenja, a već od 11. juna se brojke dižu i vrte se oko prošlogodišnjih. Slično je i sa 2022. godinom, kada su i Duhovi i Tijelovo bili u junu, pa je pad bio očekivan.

putovanje, turisti, putnici, koferi
foto: Shutterstock

- Ako uporedimo ukupna noćenja od 1. januara do 22. juna, Pula beleži rast dolazaka devet odsto i noćenja jedan odsto, što znači da smo ukupno u plusu i da se nakon pandemije vraća trend kraćih boravaka ili poseta više destinacija tokom putovanja - ističe direktorka TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

U Poreču ističu da će na isti datum kao prošle godine ostvariti milionito noćenje i da su već sada u kumulativu u odnosu na 2022. bolji za sedam odsto u dolascima i četiri u noćenjima.

U Umagu je prvih 15 dana juna, takođe, bilo rupa, ali je zato nastavak juna popravio situaciju. Zato je na području središnje Istre pad noćenja mnogo veći u junu i iznosi čak 32 odsto.

- Uočen je veliki pad u noćenjima kod gostiju iz Nemačke, Holandije, Velike Britanije i Italije - oko 40 odsto manje - kaže Sanja Kantaruti iz TZ-a središnje Istre.

Nemačka
foto: Shutterstock

Traženiji apartmani

- Prošle godine nismo imali toliki pad, a pretpostavljam da je tako ove godine zbog praznika, Evropskog prvenstva u fudbalu i rasporeda praznika. Naši gosti su stalni gosti i gosti koji se stalno vraćaju, a u junu se pokazalo da se manji kapaciteti, odnosno manje kuće za odmor, lakše pune - smatra Kantaruti.

Isto je potvrdila Lorena John iz Udruženja privatnih iznajmljivača Istre.

- Ove godine bolje su popunjeni apartmani nego kuće za odmor. Do sada je bilo obrnuto. Traži se smeštaj za dvoje, smeštaj koji prima kućne ljubimce. A glavni razlog pada je činjenica da nam je došlo manje nemačkih gostiju. Mnogi nisu mogli da dobiju godišnji odmor jer je kod njih Evropsko prvenstvo u fudbalu. Osim toga, Bavarsku su zadesile poplave i mnogi nisu razmišljali o putovanjima - ističe John.

Dodaje da je buking za jul i avgust dobar, te da se počeo puniti i septembar.

BiznisKurir/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja