RASPISAN JAVNI POZIV ZA JLS ZA ENERGETSKU SANACIJU OBJEKATA OD JAVNOG ZNAČAJA: Izdvojeno 800 miliona RSD, čak duplo više nego lani
Foto: MRE

RASPISAN JAVNI POZIV ZA JLS ZA ENERGETSKU SANACIJU OBJEKATA OD JAVNOG ZNAČAJA: Izdvojeno 800 miliona RSD, čak duplo više nego lani

InfoBiz -

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine koji će biti otvoren do 8. jula.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da se ove godine izdvaja dvostruko više sredstava za energetsku sanaciju javnih objekata.

- Ministarstvo je izdvojilo 800 miliona dinara, dvostruko više nego prošle godine, za energetsku sanaciju javnih objekata čime ćemo povećati komfor boravka u njima za đake i nastavnike, pacijente i lekare, sportiste, kulturne radnike i zaposlene u administraciji. Time smanjujemo potrošnju energije od 20 do 50 odsto, finansijske troškove u zimskom i letnjem periodu i štitimo životnu sredinu - rekla je ona.

Ona je podsetila da je na prošlogodišnjem javnom pozivu učestvovala 21 jedinica lokalne samouprave i da se nada da će ove godine njihov broj povećati.

- Na prošlogodišnjem javnom pozivu Ministarstvo i lokalne samouprave uložile su više od 665 miliona dinara za energetsku sanaciju osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja u 21 lokalnoj samoupravi. S obzirom da je ministarstvo dvostruko povećalo iznos sredstava, očekujemo da će se broj učesnika povećati ove godine - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da je u prethodnom periodu država izdvojila sredstva za energetsku sanaciju 165 objekata od javnog značaja u kojima su smanjene emisije ugljen-dioksida za oko 15.000 tona godišnje, u koje je uloženo oko 3,6 milijardi dinara.

Đedović Handanović je naglasila da je energetska efikasnost novi izvor energije i da država nikada ranije nije ovoliko ulagala u energetsku sanaciju javnih objekata, domaćinstava i stambenih zgrada.

- Time, takođe, unapređujemo stanje u energetskom sektoru, dajemo doprinos energetskom sistemu i boljem standardu za sve naše građane - rekla je ona.

BizniKurir.rs

Bonus video:

06:28

MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Postaćemo najveći proizvođači bakra u Evropi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track