LAŽNE APLIKACIJE KRUŽE NA NAŠIM TELEFONIMA: Izgledaju kao one najpopularnije, ako vam se iznenada pojave - ODMAH ih obrišite!

LAŽNE APLIKACIJE KRUŽE NA NAŠIM TELEFONIMA: Izgledaju kao one najpopularnije, ako vam se iznenada pojave - ODMAH ih obrišite!

InfoBiz -

Korisnici Android telefona trebalo bi da budu oprezni nakon što otkriju opasne lažne aplikacije koje izgledaju kao popularne. Ako ste iznenada primetili da se na vašem telefonu pojavljuju duple kopije aplikacija kao što su Instagram, Snapchat, WhatsApp, X (bivši Tviter) i Google, ili ste preuzeli ove usluge iz nezvaničnih prodavnica, izbrišite ih bez odlaganja.

Stručnjaci za bezbednost u Sonic Wall-u otkrili su novu pretnju i čini se da hakeri koriste ove izuzetno popularne platforme da zaraze uređaje malverom i potencijalno razotkriju vaše lične podatke.

Jednom instalirane, lažne aplikacije izgledaju kao prave sa ikonama na ekranu koje se ne razlikuju od originala.

Android
foto: Shutterstock

Međutim, iako izgledaju dovoljno nevino, one kriju gadno iznenađenje. Sonic Wall koji poručuje da „zlonamerna aplikacija ima za cilj da izvrši štetne radnje ili ukrade osetljive informacije bez znanja ili saglasnosti korisnika“.

Jedan od znakova da nešto nije u redu su dozvole na koje ove aplikacije žele da pristanete. Nakon instalacije, od vas će se tražiti da aplikaciji date pristup stvarima kao što su usluge pristupačnosti i dozvola administratora uređaja.

- Tražeći ove dozvole, zlonamerna aplikacija ima za cilj da dobije kontrolu nad uređajem žrtve - dodao je Sonik Wall.

I, Obrazovanje, Windows, Programiranje, Android, Aplikacije, Mobilne Aplikacije, Developeri, Symbian

Mogućnost preuzimanja aplikacija iz Google-ove zvanične prodavnice je ono što Android čini toliko popularnim, ali ovo je dobar primer kada stvari mogu krenuti ozbiljno naopako.

Uvek čitajte recenzije pre nego što instalirate bilo šta na svoj uređaj i pazite koje dozvole dajete bilo čemu instaliranom van Play prodavnice. Ako mislite da ste preuzeli nešto opasno, bilo bi dobro da to izbrišete bez odlaganja.

BiznisKurir/Mirror

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja