SVINJSKA KUGA PONOVO U OKOLINI ČAČKA I KRAGUJEVCA: U ovim delovima sprovodiće se SLEDEĆE MERE - period trajanja 40 dana
Foto: Živomir Milenković

SVINJSKA KUGA PONOVO U OKOLINI ČAČKA I KRAGUJEVCA: U ovim delovima sprovodiće se SLEDEĆE MERE - period trajanja 40 dana

InfoBiz -

Na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu, zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja proglašeno je selo Tavnik na teritoriji grada Kraljeva, kao i Bresnica na području Čačka. Zaraza, zbog koje je doneta ova mera, potvrđena je u dva gazdinstva u Tavniku.

Takođe, istim rešenjem proglašeno je i ugroženo područje od navedene bolesti, koje obuhvata naseljena mesta Obrva, Cvetke, Miločaj, Lađevci, Mrsać i Bapsko Polje (teritorija grada Kraljeva), Bečanj, Mrčajevci i Katrga (teritorija grada Čačka), kao i Bumbarevo Brdo, Žunje i Guncati (teritorija opštine Knić). Kraljevačko lovište „Ibar“ proglašeno je područjem visokog rizika od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Na zaraženom području u cilju sprečavanja širenja bolesti, sprovodiće se, u skladu sa zakonom, sledeće mere: eutanazija svih grla u gazdinstvima gde se potvrdi prisustvo zaraze, zabrana premeštanja i prevoza svinja, čišćenje, dezinfekcija i po potrebi dezinsekcija (što je pre moguće nakon kontaminacije) vozila i opreme sa kojima su dolazila u dodir zaražena grla, zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva bez odobrenja veterinarskog inspektora, prijavljivanje veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svake uginule ili obolele svinje, zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla ili hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rad stočnih pijaca. Meso zaklanih svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe ne sme se koristiti niti otuđivati i mora ostati na gazdinstvu do dobijanja rezultata dijagnostičkog ispitivanja.

Na ugroženom području sprovode se sledeće mere: popis svih gazdinstava na kojima se drže svinje, obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, zabrana premeštanja i prevoza svinja, čišćenje, dezinfekcija i po potrebi dezinsekcija, što je pre moguće nakon kontaminacije, vozila i opreme sa kojima su dolazila u dodir zaražena grla, zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva brz odobrenja veterinarskog inspektora, prijavljivanje veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svake uginule ili obolele svinje, zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja. Veterinarski inspektor može da odobri klanje svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe u ugroženom području, na zahtev vlasnika/držaoca svinja, u skladu sa posebnim propisom i pod određenim uslovima. Zabranjena je i upotreba pomija u ishrani svinja.

Period trajanja mera zabrane i ograničenja na zaraženom i ugroženom području iznosi 40 dana od poslednjeg registrovanog slučaja zaraze afričkom kugom svinja.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track