SRBIJA DOBIJA JEDINSTVENI DISPEČERSKI CENTAR ŽELEZNICE: Projekat vredan 115 miliona € biće završen za dve godine
Foto: YouTube/Infrastruktura železnice Srbije

radovi već počeli

SRBIJA DOBIJA JEDINSTVENI DISPEČERSKI CENTAR ŽELEZNICE: Projekat vredan 115 miliona € biće završen za dve godine

InfoBiz -

Izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra sa sistemima za upravljanje i kontrolu železničkog saobraćaja u Srbiji je počela, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Prvi radovi, kako se dodaje, krenuli su 19. februara i u proteklih mesec i po dana iskopano je oko 50 kilometara kanala za polaganje optičkih kablova duž pruga u beogradskom železničkom čvoru, od Železnika i Ostružnice do Makiša.

- U toku je iskopavanje kanala za optičke kablove na pruzi između Male Krsne i Velike Plane. Jedinstveni dispečerski centar nalaziće se u železničkoj stanici Beograd Ranžirna u Makišu i biće izgrađen u objektu u kojem se sada nalazi Telekomanda u Makišu, a obuhvatiće sve pruge kojima upravlja Infrastruktura železnice Srbije, uključujući i brzu prugu Beograd – Subotica - ističu u Infrastrukturi.

Infrastruktura železnice Srbije, Jedinstveni dispečerski centar, Dispečerski Centar
foto: YouTube/Infrastruktura železnice Srbije

Planirano je da projekat vredan oko 115 miliona evra bude završen 2026. godine.

Kako naglašavaju u Infrastrukturi, Jedinstveni dispečerski centar, kao prvi takav objekat ne samo u Srbiji i regionu, veoma je bitan projekat u okviru modernizacije srpskih železnica za bezbednost, kontrolu i upravljanje železničkim saobraćajem, koji treba da objedini ovaj celokupan sistem i železničku funkciju.

- Jedinstveni dispečerski centar činiće Operativno – upravljački i nadzorni centar Srbije u Makišu, sa regionalnim dispečerskim centrima u Novom Sadu, Nišu i Požegi. Ovaj centar omogućiće podizanje nivoa bezbednosti železničkog saobraćaja na najviši nivo, efikasnije upravljanje železničkog saobraćaja na srpskim prugama, kao i optimalnu iskorišćenost infrastrukturnih kapaciteta za potrebe teretnog i putničkog saobraćaja. Projekat izgradnje J. centra podrazumeva dispečersku centralizaciju i energetske uređaje, obezbeđivanje potrebnih vrsta veze, izgradnju prateće infrastrukture, stvaranje automatizovanih sistema i računarskog kompleksa, isporuku odgovarajuće opreme, ugradnju tehničkih sredstava za bezbednost, kao i stvaranje uslova za dijagnostiku kompozicija za vreme kretanja voza - pojašnjavaju u Infrastrukturi.

Infrastruktura železnice Srbije, Jedinstveni dispečerski centar, Dispečerski Centar
foto: YouTube/Infrastruktura železnice Srbije

Očekivani efekti izgradnje Jedinstvenog dispečerskog centra su visoka pouzdanost između planiranja i realizacije železničkog saobraćaja, centralizacija i automatizacija operativnih procesa vođenja saobraćaja, tačnost, automatska regulacija saobraćaja sa ciljem povećanja propusne moći, kao pomoć u organizaciji saobraćaja za vreme većih kvarova na železničkoj infrastrukturi.

- Ovaj centar doprineće i obaveštavanju putnika, prevoznika i učesnika u saobraćaju o realnoj saobraćajnoj situaciji i slično. Omogućiće automatsku kontrolu železničkih vozila u saobraćaju, kao i trenutni prenos dodatnih informacija od značaja za bezbednost saobraćaja, kao što su deformacije šina, kretanje i pozicije vozova, odroni, krađe ili neovlašćena kretanja u zoni pruge. S obzirom na to da je Telekomanda u Makišu objekat izgrađen pre skoro pedeset godina, ta zgrada biće potpuno obnovljena kako bi u njoj mogao uspešno da funkcioniše Jedinstveni dispečerski centar - navode u Infrastrukturi.

1 / 6 Foto: YouTube/Infrastruktura železnice Srbije

(Kurir.rs/eKapija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja