DOKAZ STABILNOSTI NAŠIH JAVNIH FINANSIJA: S&P popravio izglede za povećanje kreditnog rejtinga naše zemlje
Foto: Zorana Jevtić

DOKAZ STABILNOSTI NAŠIH JAVNIH FINANSIJA: S&P popravio izglede za povećanje kreditnog rejtinga naše zemlje

InfoBiz -

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard and Poor’s poboljšala je Republici Srbiji izlede za povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, uz potvrdu ocene kreditnog rejtinga BB+ što je indikacija da bi Srbija u narednih godinu dana mogla po prvi put da dostigne investicioni rejting od strane jedne od najvećih rejting agencija na svetu.

Pozitivna prognoza za povećanje kreditnog rejtinga rezultat je stabilnog ekonomskog rasta Republike Srbije, odgovorne makroekonomske politike, snažnih makroekonomskih rezultata ostvarenih u 2023. godini, rasta stranih direktnih investicija i umerenog nivoa javnog duga, navodi se u izveštaju rejting agencije.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali rekao je da dobre vesti koje nam dolaze od rejting agencije Standard and Poor’s, dokazuju stabilnost naših javnih finansija i naše ekonomije, i njenu otpornost s obzirom na sva globalna dešavanja i svetsku ekonomsku krizu.

„Sada definitivno, nakon ove objave i pozitivnih izgleda, možemo očekivati da konačno dobijemo i investicioni rejting, što je veliki korak koji Srbija zaslužuje. Dobijanje investicionog rejtinga će za našu zemlju značiti bolje uslove finansiranja, dalji rast BDP-a, privlačenje novih investitora, otvaranje novih radnih mesta, veća primanja građana i dalje poboljšanje njihovog životnog standarda“, naglasio je Siniša Mali.

On je dodao da se u prethodnom periodu pokazalo da postoji velika zainteresovanost investitora na domaćem tržištu kapitala i interesovanje za ulaganja u srpske obveznice denominovane u dinarima, što je ujedno i potvrda da su investitori već ocenili Srbiju kao dobru investicionu destinaciju, te da mnogi od njih Srbiju i percipiraju kao zemlju sa investicionim rejtingom.

Siniša Mali
foto: Printscreen/RTS

„Poboljšanje kreditnog rejtinga je dodatna potvrda ispravnosti naše ekonomske politike koja dolazi od strane još jedne renomirane međunarodne finansijske institucije“, naveo je Siniša Mali.

On je podsetio i da je Međunarodni monetarni fond prošle nedelje završio Misiju u Beogradu i tom prilikom saopštio da smatra da vodimo dobru, uspešnu, adekvatnu ekonomsku politiku, te da je naša ekonomija otporna i jaka.

Mali je naglasio i da će sprovođenje projekta „Skok u budućnost – Srbija 2027“ doprineti daljem ubrzanom rastu, novim investicijama, otvaranju novih radnih mesta i kontinuiranom povećanju plata, penzija i minimalne zarade, kako bi 2027. godine prosečna plata u Srbiji iznosila 1.400 evra, a prosečna penzija i minimalna zarada po 650 evra.

„Uprkos svim globalnim izazovima, napredak Srbije se nastavlja i verujemo da su ovo godine ubrzanog rasta i razvoja. Svi naši makroekonomski pokazatelji nam daju razloga za optimizam, a to nam potvrđuju i renomirane međunarodne finansijske institucije“, zaključio je Siniša Mali.

Kako navodi Standard and Poor’s, tokom 2024. godine, predviđen je realni rast BDP Srbije za 3,3%, u poređenju sa 2,5% u 2023. godini, a zatim se predviđa prosečan rast u iznosu od 3,8% u periodu od 2025. do 2027. godine, kao rezultat povećanja potrošnje domaćinstva, smanjenja inflacije, značajnog povećanja plata i povoljnijih finansijskih uslova.

Agencija dodaje da bi kreditni rejting Republike Srbije mogao da bude poboljšan u narednih 12 meseci u slučaju daljeg rasta izvoza i priliva stranih direktnih investicija, kao i boljeg fiskalnog rezultata koji bi dodatno uticao na dalje smanjenje javnog duga.

S&P očekuje blago smanjenje fiskalnog deficita na 2,1% BDP-a u 2024. godini, rast deficita tekućeg računa na 3,8% BDP-a u 2024. godini zbog jačanja uvoza podstaknutog domaćom potražnjom, kao i da će priliv stranih direktnih investicija nastaviti da pokriva deficit tekućeg računa, što će pomoći održavanju visokih deviznih rezervi centralne banke.

Očekuje se nastavak smanjenja međugodišnje inflacije i da će inflacija nastaviti da usporava, te da bi u granice cilja NBS trebalo da se vrati sredinom godine. Nastavak usporavanja inflacije verovatno će pokrenuti ciklus relaksacije monetarne politike u narednom periodu.

Pozitivan izgled, dodeljen od strane Agencije, odražava ostvarene snažne makroekonomske rezultate Republike Srbije, kao i očekivano dalje poboljšanje spoljnih i fiskalnih rezultata i nastavak velikih kapitalnih investicija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track