JEDAN OD FORBSOVIH MILIJARDERA IMA HRVATSKI PASOŠ Imovina procenjena na 1,7 milijardi $, u Hrvatskoj nikad nije živeo, evo i zašto
Foto: Printscreen/YouTube/Baku TV, Shutterstock

JEDAN OD FORBSOVIH MILIJARDERA IMA HRVATSKI PASOŠ Imovina procenjena na 1,7 milijardi $, u Hrvatskoj nikad nije živeo, evo i zašto

InfoBiz -

Na novoj Forbes listi svetskih milijardera za 2024. je samo jedna osoba sa prostora bivše Jugoslavije i dolazi iz Hrvatske. A nije Hrvat, niti živi u Hrvatskoj.

Reč je o Vasiliju Anisimovu, ruskom biznismenu koji živi u Švajcarskoj, a ima dva državljanstva – hrvatsko koje je stekao pre 20 godina i državljanstvo Dominike koje je praktično kupio, još sredinom devedesetih.

Kako se navodi na Forbes listi njegova imovina je procenjena na 1,7 milijardi dolara.

dolari, rublje, novac, novčanice
foto: Profimedia / Aliaksandr Baiduk

Vlasnik je kompanije koja se bavi izgradnjom nekretnina Koalko i poseduje veliko zemljište pored Moskve. Deo zemljišta je u luksuznom naselju Akulinjino gde prijatelji predsednika Putina poput milijardera Arkadija Rotenberga imaju kuće.

Prvo bogatstvo zaradio je trgovinom obojenim metalima poput alumunijuma, bakra, cinka i dr.

Kasnije je postao partner milijardera Usmanova i Skoča, pre nego što je prodao biznis i prešao na nekretnine.

kopejke, rublje
foto: Profimedia

Anisimov je bio prvi čovek ruske Džudo federacije punih 12 godina, do oktobra 2022. Bio je blizak predsedniku Putinu koji je i sam džudista.

ODREKAO SE RUSKOG DRŽAVLJANSTVA

Ima 72 godine i četvoro dece, ali je razveden.

Kako su izveštavali hrvatski mediji, Anisimov se odrekao ruskog državljanstva u septembru 2022. zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Navodno je hrvatsko državljanstvo dobio pod obrazloženjem da trajno želi da se nastani u toj zemlji i ulaže u sektor zdravstva.

Indeks piše da je državljanstvo dobio 2003. i da je uložio 11 miliona evra u nekretnine, pre svega na Korčuli. Hrvatski mediji nisu našli dokaz da je ikada živeo u Hrvatskoj.

Rođen je u Kazahstanu u vreme SSSR-a, a navodno se odrekao imovine u Rusiji.

(Kurir.rs/Forbes)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track