NEKAD VAŽIO ZA KRNTIJU, A SAD SE SVI OTIMAJU ZA OVAJ AUTO: Proizvodnja povećana za više od 70 %, a Rusima je posebno drag
Foto: Shutterstock

sve traženiji automobil

NEKAD VAŽIO ZA KRNTIJU, A SAD SE SVI OTIMAJU ZA OVAJ AUTO: Proizvodnja povećana za više od 70 %, a Rusima je posebno drag

InfoBiz -

Prodaja ruske Lade beleži nove rekorde u Ruskoj Federaciji. Krajem marta 2024. prodaja putničkih i lakih komercijalnih vozila u Ruskoj Federaciji iznosila je 42.840 jedinica – najviše u poslednjih 11 godina.

- Rezultati martovske prodaje veći su za 53,6 odsto nego u februaru 2024. i 83,6 odsto veći nego u martu 2023 - precizira Avtovaz i dodaje da je za samo tri meseca 2024. prodato 91.563 vozila ove marke.

Takođe, kako bi pratili diktat tržišta, u Avtovazu kažu i da je u prvom kvartalu proizvodnja Lade povećana za više od 70 odsto, na skoro 116 hiljada jedinica, odnosno da kompanija nastavlja da realizuje plan proizvodnje za 2024. godinu, prenosi RT Balkan.

Lada, Avtovaz
foto: Lada

Od početka rata u Ukrajini mnoge strane kompanije su napustile rusko tržište, a među njima su i velike zapadne autoindustrije.

Tu rupu na tržištu su iskoristili domaći proizvođači i kineska autoindustrija, stoga ne čudi da je Lada, kao najpoznatiji ruski automobil, ostvario ovakve rezultate.

Zbog sankcija u prodaji samo bela Lada

Najveći ruski proizvođač automobila AvtoVAZ saopštio je da će se problemi sa isporukom automobila u određenim bojama nastaviti, a poslednji model koji se našao u problemima je Lada Granta.

Naime, iz kompanije AvtoVAZ su ranije naglasili da će modeli ovog automobila koji su završeni početkom 2023. godine biti dostupni u samo crnoj ili beloj boji. Međutim, situacija se od tada pogoršala.

Lada, Avtovaz
foto: Lada

- Kompanija je objavila da je najpopularnija Lada Granta u Rusiji sada dostupna samo u beloj boji. AvtoVAZ je saopštio da ne može predvideti kada će se ponovo moći isporučivati modeli ovog automobila u drugim bojama - piše ruski Carsweek.

Poteškoće u vezi sa bojama za automobile pojavile su se kao rezultat međunarodnih sankcija Rusiji, jer je većina ovih proizvoda zapravo bila iz uvoza.

Kompanije u ruskoj autoindustriji od tada su bile primorane preći na boje domaće proizvodnje, ali zbog poteškoća u proizvodnim kapacitetima ovaj projekat još nije u potpunosti zaživeo.

Lada
foto: Lada

Ruska Lada će se proizvoditi u Etiopiji

Ruska kompanija Lada Eksport, koja je izvozni partner koncerna AvtoVAZ, sklopila je ugovor sa Ethio Engineering Group za proizvodnju automobila Lada u Etiopiji, saopštila je Federalna agencija za korišćenje resursa (Rosnedra) na kraju rusko-etiopskog poslovnog foruma i međuvladine komisije.

Ugovor o proizvodnji Lade u Etiopiji su sklopili ruska kompanija Lada eksport, izvozni partner koncerna Avtovaz, i firma Etio endžiniring grup (Ethio Engineering Group) iz Etiopije, a potpisivanju sporazuma je pristustvovao i direktor Rosnedre Jevgenij Petrov, prenosi Komersant.

lada, Lada Niva
foto: auto.ru

Avtovaz je u 2023. godini nekoliko puta prilagođavao plan prodaje Lade u inostranstvu. U januaru je planirao da izveze oko 30.000 automobila za 12 meseci, a mesec dana nakon toga je direktor Avtovaza Maksim Sokolov izjavio da će kompanija za godinu dana isporučiti 20.000 vozila u druge zemlje.

U toku leta se prognoza izvoza Lade u 2023. godini dodatno korigovala naniže, na 10.000 – 15.000 automobila.

kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track