OD 1. MAJA JEFTINIJI GAS ZA PRIVREDU Mali: Uprkos svim izazovima, Srbija zadržala makroekonomsku stabilnost
Foto: Printscreen/RTS

OD 1. MAJA JEFTINIJI GAS ZA PRIVREDU Mali: Uprkos svim izazovima, Srbija zadržala makroekonomsku stabilnost

InfoBiz -

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu od 1. maja, što će doneti snižavanje troškova za ovaj energent i dalje podstaći otvaranje novih radnih mesta.

Mali je, gostujući na TV Pink, istakao da je to jedan od najvažnijih rezultata upravo završenih razgovora sa Misijom MMF povodom treće revizije stend-baj aranžmana iz predostrožnosti.

Potpredsednik Vlade je naglasio da je opšta ocena da je Srbija, uprkos svim izazovima, zadržala makroekonomsku stabilnost, dodavši da je Međunarodna specijalizovana izložba EKSPO, kojoj će Srbija biti domaćin 2027. godine, najveća razvojna šansa naše zemlje.

gas, poskupljenje gasa
foto: Shutterstock

On je rekao da je cilj da te godine prosečna zarada dostigne 1.400 evra, dodavši da su javne investicije u Srbiji dostigle nivo od sedam odsto BDP-a.

Uz to, održavamo nivo javnog duga koji sada iznosi 48,2 odsto BDP-a, dok je prosek evrozone približno 89 odsto, a imamo i 469 milijardi dinara na računu i svi ostali pokazatelji su dobri, predočio je Mali.

Prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti sada iznosi 9,1 procenat, dok je 2012. godine bila 25,9 odsto, a uz to beleži se rekordna zaposlenost.

Fabrike se i dalje otvaraju, a strani investitori dolaze. U januaru je prosečna zarada iznosila 818 evra, do kraja godine će preći 900 evra, a sledećeg decembra će već ići na više od 1.000 evra, naveo je on.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja