UKLANJANJE DIVLJIH DEPONIJA JE PRIORITET U 2024. GODINI: Grad Kruševac uspešno realizuje ekološke projekte (FOTO)
Foto: Grad Kruševac

UKLANJANJE DIVLJIH DEPONIJA JE PRIORITET U 2024. GODINI: Grad Kruševac uspešno realizuje ekološke projekte (FOTO)

InfoBiz -

KRUŠEVAC - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je juče sa predstavnicima 65 lokalnih samouprava ugovore o realizaciji projekata u 2024. godini. Ugovori su potpisani za dodelu ukupno 700 miliona dinara kroz tri javna konkursa, za projekte zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, podršku zameni individualnih ložišta i uklanjanje divljih deponija.

- Danas sam potpisala ugovore koji su namenjeni unapređenju kvaliteta vazduha i zemljišta i za koje smo obezbedili značajna sredstva. Čestitam gradovima i opštinama koji su ove godine kandidovali kvalitetne projekte i tako uspeli da iskoriste priliku da, uz podršku Ministarstva koje vodim, unaprede kvalitet života građana u svojim sredinama. Važno je da svi koji su dobili sredstva, što pre počnu i sa radovima na terenu, kako bi se u najkraćem roku realizovali ovi projekti, važni za građane, izjavila je juče Irena Vujović.

deponija
foto: Grad Kruševac

U ime Grada Kruševca, načelnik Gradske uprave Vesna Anđelić je potpisala Ugovor za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata prevencije nelegalnog odlaganja otpada i njegovo uklanjanje, u 2024.godini. - Grad Kruševac se prijavio na Javni konkurs Ministarstva za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije ovog projekta i ispunivši uslove konkursa, obezbedio time 80% učešća od strane države.

Preko Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Kruševca za 2024 godinu, opredeljena su sredstva za realizaciju projekata Prevencija nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje sa javnih površina na teritoriji Grada Kruševca u skladu sa revidiranim Lokalnim planom upravljanja otpadom i Lokalnim programom zaštite životne sredine, izjavila je gosspođa Anđelić.

deponija
foto: Grad Kruševac

Prema njenim rečima, iznos ukupnog budžeta projekta premašuje 2 miliona dinara, od čega Ministarstvo obezbeđuje oko 1,6 miliona, a Grad nešto više od 400 000 dinara.

- U cilju uspešnog sprovođenja projekta izvršiće se uklanjanje divljih deponija sa dve lokacije koje se nalaze na teritoriji grada. Divlje deponije koje su obuhvaćene Projektom nalaze se na lokaciji Jasički put – Jasika i na lokaciji Starog aerodroma.

Na taj način će se sprečiti dalje zagađenje podzemnih i površinskih voda, zemljišta, vazduha i samim tim zaštititi zdravlje građana i građanki na teritoriji Grada Kruševca, istakla je načelnica Gradske uprave Kruševca.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track