PRIVATNIK U SRBIJI NALJUTIO SVE SVOJIM KOMENTAROM NA DRŽAVNI PRAZNIK: Kod mene se radi isplata je dupla, ko neće - NEMA POVIŠICE!
Foto: Shutterstock

strogo

PRIVATNIK U SRBIJI NALJUTIO SVE SVOJIM KOMENTAROM NA DRŽAVNI PRAZNIK: Kod mene se radi isplata je dupla, ko neće - NEMA POVIŠICE!

InfoBiz -

Pre par dana sprovedena je anketa o Danu državnosti, koji se praznuje 15. i 16. februara neradno, gde su građani upitani da li će ova dva dana iskoristiti da odmore ili će ih, ipak, provesti u radu.

To je bila idealna prilika da oslušnemo i kako razmišljaju privatnici, a jedan komentar poslodavca razbesneo je mnoge na Sretenje. Kako je pojasnio, kod njega se zakon poštuje i svako će dobiti uvećanu dnevnicu za rad na praznik, ali ako radnik odbije da radi neće imati povećanje plate godinu dana.

dinari, novac, pare, srpski dinar, srpski dinari
foto: Shutterstock, Ilustracija

- Kod mene se radi, isplata dupla, po zakonu. Ko neće - nema povećanja plate godinu dana. Pa nek traže dalje, prodavaca koliko hoćeš, plata od 100.000 i ne baš - napisao je privatnik i dobio desetine minusa na komentar.

Sa druge strane, jedan trgovac upozorava da mu se neradni dan "tarifira kao slobodan".

- Dakle, ne dobijam ništa. Pošteno bi bilo da dobijem uvećanu dnevnicu ili da ne radim taj dan, pošto je neradan dan, a da regularan slobodan dan imam neki drugi dan u nedelji. Međutim, ne, ja regularan slobodan dan dobijem na dan praznika, tako da praktično ne dobijem ništa - objašnjava on.

hiljadu dinara, novac u rukama, dinari, srpski dinari, novac, pare
foto: Shutterstock

A šta kaže anketa, koliko vas odmara danas?

Sudeći po odgovorima u anketi, "mrtva trka" je između onih koji će ove dane spojiti sa vikendom i onih koji će steći pravo na "uvećanu" dnevnicu.

Više od polovine anketiranih reklo je da će 15. i 16. februar iskorstiti da odmore (52,38 odsto ispitanih, odnosno 110 njih), dok će u radu provesti nešto manji broj, 47,62 odsto, tačnije 100 ljudi.

Ako ste od onih koji ovih dana odmaraju, a i dalje se nećkate da li da odete negde, proverili smo gde još ima mesta i koliko bi vas odmor koštao. Od boravka kraj reke do šetnje na planini, izbora i dalje ima, ali i u velikom rasponu cena - od 8.000 do 90.000 dinara za tri noćenja.

Ipak, ako radite, važno je da znate svoja prava. Zakonom o radu, svi koji rade na dan praznika, koji se praznuje neradno, ima pravo na uvećanu zaradu i to najmanje 110 odsto od osnovice za rad na dan praznika.

fabrika, radnici, proizvodnja
foto: Shutterstock

Praktično, to znači da ako radite oba dana praznika, ispašće kao da ste radili četiri.

Prema Zakonu se dodaje i da, ako su se istovremeno stekli uslovi po više osnova (rad noću, prekovremeni rad i slično) utvrđenih u stavu 1. pomenutog člana, procenat uvećane zarade ne može biti niži od zbira procenata po svakom od osnova uvećanja.

Neradni dani u 2024. godini

Nakon obeležavanja Dana državnosti čeka nas još sedam neradnih dana u ovoj godini. Prvi sledeći neradni dani su u vreme obeležavanja Praznika rada, 1. i 2. maja, koji se ove godine spajaju sa Uskršnjim praznicima, pa ćemo tada imati čak šest spojenih neradnih dana.

Pred kraj godine očekuje nas Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, koji se praznuje neradno.

kurir.rs/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja