SRBI NE POČINJU DAN BEZ NJE, A USKORO IH ČEKA POSKUPLJENJE OVOG PIĆA: Počeo ogroman izvoz, na crno se proizvede 50 miliona litara!
Foto: Shutterstock

hoće veću zaradu

SRBI NE POČINJU DAN BEZ NJE, A USKORO IH ČEKA POSKUPLJENJE OVOG PIĆA: Počeo ogroman izvoz, na crno se proizvede 50 miliona litara!

InfoBiz -

Domaća rakija je autentično piće koje možemo u svetu predstaviti i kao premijum proizvod, pošto se pravi od voća koje je najskuplja i najzahtevnija sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pića.

Naša rakija šljivovica nalazi se na Uneskovoj listi, a odnedavno imamo i potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini naše zemlje sa Кinom o izvozu rakija na veliko kinesko tržište, gde je rakija potpuno nepoznat proizvod.

Godišnje proizvedemo oko 50 miliona litara rakije, za kratko vreme mogli bismo da imamo i 60 miliona litara, a u narednim godinama podizanjem zasada voća dostići godišnju proizvodnju od 100 miliona litara rakije.

Čačak, rakija, kazan, Milan Čvrkić
foto: RINA

Ali, paraleno sa povećanjem proizvodnje rakije, moralo bi se raditi na tome da alkoholno piće bude u legalnim tokovina trgovine, jer polovina godišnje proizvodnje rakije potiče iz domaćinstava i uglavnom nelegalno javno prodaje, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize.

Stotine miliona evra gubi državni budžet zbog neuređenog tržišta rakije

Prema procenama Saveza proizvođača rakije Srbije, svega trećina rakije je u legalnim tokovima, a dve trećine se proda na sivom tržištu.

- Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u 2022. godini pokazuju da je proizvedeno voćne rakije 25 miliona litara u registrovanim destilerijama. Pored registrovanih proizvođača (preduzetnika i pravnih lica), veliki je broj individualnih proizvođača – fizičkih lica koji proizvode rakiju za sopstvene potrebe. Procenjuje se da sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvima ukupna količina proizvedene rakije iznosi oko 50 miliona litara - kaže sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović.

rakija
foto: Shutterstock

Posebno je ukazao da je Zakonom o jakim alkoholnim pićima omogućeno da individualni proizvođači, fizička lica, višak proizvedene rakije prodaju registrovanim destilerijama, a koju će registrovani proizvođači dalje doraditi, preraditi i uz analizu kvaliteta pustiti u promet.

Novi kupac Azerbejdžan

- Za devet meseci 2023. godine izvoz rakije je iznosio 9,7 miliona evra. Izvoz rakije u 2022. godini dostigao je vrednost od 13,4 miliona evra, što je bilo povećanje od 25,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu - ističe Aleksandar Bogunović.

Naveo je i da se najviše rakije izvozi u Hrvatsku, Crnu Goru, Nemačku, SAD i Bosnu i Hercegovinu.

- Tržišta na kojima je zabeleženo znatnije povećanje izvoza rakija od voća u 2022. godini u odnosu na 2021. su tržište Švajcarske, Bugarske i Francuske, a nova tržišta na kojima je zabeležen izvoz su Azerbejdžan, Litvanija, Letonija... - navodi Bogunović.

rakija
foto: Shutterstock

Međutim, to se ne čini i Savez proizvođača Srbije apeluje da se ovakva praksa prekine, da država proizvodnju i promet rakije iz domaćinstava, koja se prodaje na manifestacijama, uvede u legalne zakonske okvire.

- Državni budžet zbog ovakve situacije na tržištu godišnje gubi stotine miliona evra, jer nadležni za sprovođenje Zakona i borbu protiv ilegalne trgovine alkoholom uglavnom ne rade svoj posao, dok pojedini državni organi i institucije čak aktivno podržavaju i promovišu sivo tržište - saopštio je Savez proizvođača rakije Srbije i naveo da imaju oko 900 članova koji imaju registrovane destilerije, a pre tri godine, kada su osnovani, bilo je svega 200 članova.

kurir.rs/Dnevnik

Bonus video:

01:36

RAKIJA CANETA MINIĆA POSLATA KAO PRIMER ZA UNESKOVU LISTU NEMATERIJALNOG KULTURNOG NASLEĐA: Ovo je nazaslužnije za najbolju rakiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track