STRUJA OPET MOŽE DA SE PLATI ONLAJN: EPS rešio problem, izazvan hakerskim napadom, EVO ŠTA TREBA SADA DA URADITE
Foto: EPS, Shutterstock, Ilustracija

energetika

STRUJA OPET MOŽE DA SE PLATI ONLAJN: EPS rešio problem, izazvan hakerskim napadom, EVO ŠTA TREBA SADA DA URADITE

InfoBiz -

EPS je danas omogućio kupcima na garantovanom snabdevanju - domaćinstvima i malim kupcima, pristup novom jedinstvenom portalu za preuzimanje e-računa i elektronsko plaćanje. Aktiviranjem jedinstvenog portala Uvid u račun za Republiku Srbiju prestali su sa radom dosadašnji regionalni portali. Registracijom na novi portal, korisnici dobijaju pristup tehnički unapređenoj verziji sa novim korisničkim funkcijama.

Portal „Uvid u račun“ ponovo je dostupan korisnicima za preuzimanje e-računa i elektronsko plaćanje. Na portalu su dostupni računi za decembar 2023. godine, kao i arhiva računa i uplata tokom prethodne tri godine, uz detalјan pregled potrošnje po zonama i tarifama.

Svi decembarski računi dostavlјeni su i „Pošti Srbije“, uz rok za popust za redovno plaćanje 29. januar. Građanima je za reklamacije ponovo na usluzi i kol centar EPS. Napominjemo, digitalna pretnja ni u jednom trenutku nije ugrozila proces proizvodnje električne energije, niti bezbednost podataka naših kupaca. EPS preduzima opsežne mere kako bi osigurao da se ovakvi incidenti ne ponove. Podizanje nivoa digitalne bezbednosti, kao klјučnog prioriteta, zbog zahtevnih procedura, veličine i složenosti sistema, uslovilo je postepeno vraćanje IKT sistema u funkciju.

računi, uvid u račun, struja
foto: EPS/ Danilo Mijatović

"Elektroprivreda Srbije" se gotovo mesec dana oporavljala od nezapamćenog hakerskog napada, kripto tipa, koji ni na koji način nije ugrozio proizvodnju, niti snabdevanje električnom energijom, a nesmetano su se odvijale i sve aktivnosti trgovine strujom uz poštovanje preuzetih obaveza.

Preduzete su sve zaštitne mere u cilju očuvanja sistema i zaštite bezbednosti podataka. Iz bezbednosnih razloga IT sistemi su stavljeni van funkcije sve dok IKT stručnjaci ne budu potpuno sigurni da je virus eliminisan.

EPS je sve vreme apelovao se na strpljenje korisnika portala "Uvid u račun", pošto je usled preduzetih zaštitnih mera njegov rad bio otežan. O hakerskom napadu su odmah obavešteni nadležni državni organi koji preuzimaju mere iz svoje nadležnosti.

"Elektroprivreda Srbije" nije izuzetak, jer se hakerski napadi sve češće dešavaju širom Evrope i sveta. Nedavno se u sličnoj situaciji našla i Holding Slovenske elektrane, slovenačka elektroprivreda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track