ŠVEĐANI GRADE GIGANTSKU FABRIKU BATERIJA U NEMAČKOJ: Projekat vredan 900 miliona €, a planiraju i širenje u OVE DVE velike države!
Foto: Shutterstock

ogroman projekat

ŠVEĐANI GRADE GIGANTSKU FABRIKU BATERIJA U NEMAČKOJ: Projekat vredan 900 miliona €, a planiraju i širenje u OVE DVE velike države!

InfoBiz -

Evropska komisija odobrila je švedskoj kompaniji Northvolt izgradnju velike fabrike baterijskih ćelija za električne automobile u severnoj Nemačkoj. Projekat, koji podržavaju pokrajinske vlade Nemačke i Schleswig-Holsteina, dobio je pomoć od neverovatnih 700 miliona evra, uz dodatno pokriće u iznosu od 202 miliona evra.

Margrethe Vestager, poverenica EU odgovorna za tržišno nadmetanje, istakla je da je ova podrška u iznosu od ukupno 902 miliona evra prva pojedinačna mera odobrena, kako bi se sprečilo preseljenje ulaganja izvan Evrope.

Projekat fabrike baterija, koji je prošao odobrenje Evropske komisije u skladu sa zakonima o državnim podrškama, predstavlja važan korak prema očuvanju investicija unutar evropskog kontinenta. Takođe, Northvolt istražuje mogućnosti širenja u Sjedinjene Američke Države i Kanadu.

električni automobil
foto: Shutterstock

- Nadam se da će ovo biti početak dugotrajne saradnje - izjavljuje nemački ministar privrede Robert Habeck dodatno izražavajući svoje zadovoljstvo odobrenjem projekta.

Northvolt planira otpočinjanje proizvodnje baterija za električne automobile u svojoj fabrici u Heideu od 2026. godine, očekujući da će investicija od 4,5 milijardi evra da rezultira otvaranjem 3.000 radnih mesta.

Heide, smešten na zapadnoj obali, privukao je pažnju zbog svog povoljnog geografskog položaja. Naime, ta nemačka regija obiluje kopnenim i morskim vetroparkovima, što je od ključne važnosti za proizvodnju baterija u velikim količinama.

baterija, Električni Automobil
foto: Shutterstock

Nemačka vlada osigurava značajnih 564 miliona evra, dok će regionalne vlasti dodati 137 miliona evra sredstava, koja će biti raspoređena kroz nekoliko godišnjih rata.

Ovaj projekt predstavlja najveći industrijski poduhvat u Schleswig-Holsteinu poslednjih decenija, čineći ga važnim korakom prema podsticanju zelene tehnologije i stvaranju radnih mesta u regiji, javljaju agencije.

kurir.rs/PoslovniPuls

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track