PAŽNJA! PREVARANTI SMISLILI NOV NAČIN DA NASAMARE LJUDE: Muškarac naručio nekoliko pari cipela POZNATOG brenda, a dobio OVO! ŠOK!
Foto: Shutterstock

oprez prilikom onlajn kupovine

PAŽNJA! PREVARANTI SMISLILI NOV NAČIN DA NASAMARE LJUDE: Muškarac naručio nekoliko pari cipela POZNATOG brenda, a dobio OVO! ŠOK!

InfoBiz -

Iako je naručivanje garderobe i obuće preko interneta udoban i praktičan način kupovine, potreban je veliki oprez jer je ovaj vid poslovanja otvorio vrata za mnoge prevarante.

Posebno je zabrinjavajuće što ovi prevaranti postoji sve veštiji u pokušaju da prevare potencijalne kupce, pa čak, kako je na društvenim mrežama upozorilo Udruženje potrošača "Efektiva", prave i sajtove koji nalikuju sajtovima poznatih brendova.

- Suprug je u novembru (navodna akcija za Crni petak) naručio više pari patika sa sajta. Dobio je neki baš veliki popust, što je nama i bilo malo čudno. Dobio je zatim mejl gde je napisano da će biti obavešten kada se paket pošalje sa kodom za praćenje. Druga čudna stvar nam je bilo što je poslato iz Kine, da bi juče stigao paket u kojem su naočare. Pisali smo im žalbu, ali mislim da neće biti ništa od toga - iskustvo je potrošača koje je "Efektiva" objavila.

internet prevara
foto: Shutterstock

To udruženje upozorilo je da su im potrošači često prijavljivali da su na internetu naišli na sajt nekog poznatog brenda, koji navodno daje značajna sniženja na svoje proizvode, da bi se nakon naručivanja neprijatno iznenadili.

- Nakon naručivanja, pošiljka stiže iz Kine, sa sadržajem paketa koji nema veze sa onim što je plaćeno - kažu oni i dodaju da se na nekim od tih sajtova na prvi pogled može videti da je prevara, jer imaju dosta slovnih i jezičkih grešaka.

Zajedničko je, kako navode, i da se na ovim sajtovima često ne može naći naziv firme sa adresom u Srbiji, kao ni PIB, uz pomoć kojeg se može proveriti registracija u APR i NBS.

- Dakle, pre nego što nešto kupite sa interneta, proverite da li iza sajta stoji firma registrovana u Srbiji - zaključuju u "Efektivi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja