RADOVI NA FASADI, KROVU I GREJANJU POLOVINA GRATIS, OSTALO NA RATE: Novi rok za prijavu zgrada za pomoć države, OVO SU USLOVI!
Foto: Shutterstock

ENERGETSKA SANACIJA

RADOVI NA FASADI, KROVU I GREJANJU POLOVINA GRATIS, OSTALO NA RATE: Novi rok za prijavu zgrada za pomoć države, OVO SU USLOVI!

InfoBiz -

Zbog velikog interesovanja, većina lokalnih samouprava produžiće javni poziv za energetsku obnovu 500 zgrada priključenih na sisteme daljinskog grejanja. U Beogradu je novi termin za prijavu stambenih zajednica polovina januara.

Reč je o projektu, koji podrazumeva sanaciju krovova i fasada, a za čiju realizaciju je Ministarstvo rudarstva i energetike, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedilo ukupno 64,5 miliona evra. Cilj je smanjenje potrošnje energije - zimi za grejanje, a leti za hlađenje.

- U pet gradova i opština su javni pozivi završeni, dok će u većini ostalih među kojima su i Beograd, Niš i Кragujevac, prijavljivanje trajati i do početka februara, jer nam je cilj da energetski saniramo što veći broj stambenih zgrada za koje smo obezbedili subvencije u iznosu do 50 odsto vrednosti energetske sanacije. Apelujem na lokalne samouprave i upravnike zgrada da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da omogućimo građanima da troše manje energije, plaćaju manje i renoviraju svoje stambene jedinice - rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

solarna energija, solarni paneli, održivi razvoj
foto: Shutterstock

Ministarka je istakla da će se realizacijom projekta energetski sanirati oko 500 stambenih zgrada, odnosno oko milion kvadratnih metara.

- Projekat podrazumeva energetsku sanaciju krova i fasade zgrada čime se omogućavaju uštede energije od 20 do 30 odsto. Na ovaj način, povećaće se vrednost nekretnina, građani će moći da bolje kontrolišu potrošnju toplotne energije zimi, kao i troškove hlađenja leti, ali će se povećati i komfor, vrednost i vizuelni izgled zgrada - rekla je ministarka.

RAČUNICA

Preliminarna procena da bi energetska sanacija stana od 60 kvadratnih metara koštala građane oko 1.500 evra u periodu od deset godina. Polovinu investicije obezbeđuje država, a ostalih 50 odsto plaćaju sami građani kroz račun za grejanje koji bi u periodu otplate bio isti ili neznatno veći nego pre učešća u programu.

Procenjen period otplate je procenjen na osam do 10 godina, dok celokupan trošak tehničke dokumentacije i polovinu investicije pokriva Ministarstvo rudarstva i energetike. Prvi radovi očekuju se u martu 2025. godine.

Ministarka je dodala da će prilikom izbora stambenih zgrada prioritet imati one koje imaju najveću specifičnu potrošnju, a koje bi u slučaju prelaska na naplatu po potrošnji, a bez energetske sanacije, imale veće račune.

Po utvrđivanju preliminarnog spiska prijavljenih stambenih zgrada, izabraće se konsultant koji će za svaki objekat predložiti mere energetske sanacije, uštede i načine otplaćivanja.

- Na osnovu toga će svaka stambena zgrada doneti konačnu odluku da li želi da učestvuje u programu - rekla je ministarka.

JAVNI POZIVI

Javni pozivi završeni su u Pirotu, Užicu, Trsteniku, Vranju i Pančevu, a pored ovih lokalnih samouprava u programu mogu da učestvuju i stanari stambenih zgrada u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Кragujevcu, Čačku, Кraljevu, Negotinu, Novom Pazaru, Valjevu i Zrenjaninu.

Projekat „Energetska sanacija stambenih, više-porodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja – Javni ESCO Projekat“ sprovodi se u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Od ukupne vrednosti projekta koja iznosi 64,5 miliona evra, 50 miliona evra je zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija.

- U najvećim gradovima je odziv bio bolji, dok je u manjim gradovima i opštinama interesovanje bilo manje, stoga će u većini jedinica lokalne sampuprave u kojima konkurs nije završen, rok za prijavu stambenih zajednica biti produžen. Projekat predviđa energetsku sanaciju fasade i krova, a glavne koristi ovog projekta tiču se prelaska na naplatu grejanja po potrošnji. Građani će sami uticati na svoju potrošnju za grejanje zimi, a biće i značajnih ušteda za hlađenje leti, zbog bolje izolacije zgrade - rekla je ministarka.

Subvencije za stolariju, Subvencije, Stolarija, Novac, Pomoć Države
foto: Shutterstock

Кako navodi ministarka, uštede u potrošnji energije na godišnjem nivou će biti između 25 i 30 odsto. Pored toga, vrednost nekretnine biće povećana nakon energetske sanacije objekta, a ove mere uticaće pozitivno i na vizuelni identitet grada. Građanima se godišnji računi za grejanje zbog otplate energetske sanacije neće povećavati ili će biti neznatno uvećani.

- U Beogradu je interesovanje zadovoljavajuće i s obzirom na to, javni poziv ćemo produžiti do polovine januara, kako bi što veći broj stambenih jedinica imao priliku da se prijavi. Nakon formiranja rang liste, Ministarstvo rudarstva i energetike će u saradnji sa EBRD izraditi odgovarajuću dokumentaciju, pre svega elaborate energetske efikasnosti na osnovu kojih će svaka stambena jedinica dobiti konkretnu ponudu kojom je definisana vrednost investicije, rok otplate, kao i finansijske uštede. U tom trenutku, stambene zajednice donose konačnu odluku o učešću u projektu - objašnjava Đedović Handanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track