OVAJ SRBIN POMAŽE NEMCIMA DA REŠE PROBLEM GREJANJA: "Imamo ogroman energetski potencijal koji nije dovoljno iskorišćen"
Foto: Kurir

naš čovek u bundestagu

OVAJ SRBIN POMAŽE NEMCIMA DA REŠE PROBLEM GREJANJA: "Imamo ogroman energetski potencijal koji nije dovoljno iskorišćen"

InfoBiz -

Nemačke opštine sa više od 100.000 stanovnika moraju da izrade toplovodni plan od sredine 2026. godine, a manje opštine od sredine 2028. godine. Upravo ove stvari trebalo bi da budu vodilje i kod nas, kaže privrednik iz Nemačke Miroslav Kojadinović, poreklom iz Republike Srpske.

Ovaj Srbin je član državne komisije iz BDSF (Nemačke organizacije sudskih veštaka) koja se bavila tumačenjem zakona o energetskoj efikasnosti u Nemačkoj. Poslanici u Bundestagu su ovaj zakon nedavno izglasali, a stupiće na snagu 1. januara 2024. godine.

Kojadinović radi na poboljšanju energetske efikasnosti, koja u poslednim godinama nije dala očekivane rezultate, a prema njegovim rečima preko je potrebna čovečanstvu.

Miroslav Kojadinović
foto: Kurir

- Iz današnje perspektive, kotlovi na prirodni gas imaju budućnost u srednjeročnom periodu. To remeti povećanje proizvodnje toplotnih pumpi, a time i prodajne brojke opadaju. Pitanje je na koju infrastrukturu želimo da se oslanjamo u budućnosti. Metan, vodonik Ili električna infrastruktura kako bismo mogli da radimo sa toplotnim pumpama - kaže Kojadinović o ovoj temi koja je goruća u skoro svim evropskim državama.

SARADNJA SA SRPSKOM

Energetska efikasnost je bila i tema dolaska delegacije koju je Kojadinović nedavno doveo u Srpsku na čelu sa Štefanom Frišom koji je član Upravnog odbora kompanije “Endži” koja ima više od 350.000 zaposlenih. Pre više od mesec dana oni su posetili Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Narodnu Skupštinu Republike Srpske i razgovarali sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem o mogućnosti ulaganja u energetski sektor Srpske.

Ovaj znameniti Srbin, koji je ekspert energetske efikasnosti, a po profesiji je industrijski arhitekta u inženjeringu čiji je posao izgradnja postrojenja visokog kompleksa u hemijskoj i farmaceutskoj industriji poznat je kao veliki dobrotvor i promoter Republike Srpske.

Kojadinović smatra da Republika Srpska ima ogroman energetski potencijal koji, nažalost, nije dovoljno iskorišćen i dodao da je na svim meridijanima promovisao ove potencijale Srpske.

kurir.rs/Noviglas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track