POČELA IZGRADNJA SAOBRAĆAJNICE "OSMEH SRBIJE" Vesić: Ovaj put dužine 185,5 KM spojiće prelaze Bački Breg, Nakovo i Srpsku Crnju
Foto: screenshot sićve tv

POČELA IZGRADNJA SAOBRAĆAJNICE "OSMEH SRBIJE" Vesić: Ovaj put dužine 185,5 KM spojiće prelaze Bački Breg, Nakovo i Srpsku Crnju

InfoBiz -

Izgradnja brze saobraćajnice od Bačkog brega, na granici sa Mađarskom, do Srpske Crnje na granici sa Rumunijom, koja će, u dužini od 186 kilometara, spojiti i Sombor, Vrbas, Kulu, Srbobran, Novi i Stari Bečej i Kikindu počela je danas.

Početku radova prisustvovali su i ministri Goran Vesić i Miloš Vučević.

- Imaćemo tri velika granična prelaza sa Mađarskom, više neće biti haosa kao na Horgošu. Ovaj put biće i veoma frekventan i zbog Rumunije. Imaće četiri trake - rekao je Vesić.

Goran Vesić
foto: screenshot sićve tv

Vučević je rekao da se ovako ostvaruje kraća veza Vojvodine sa Mađarkom i Rumunijom.

- Izgradnjom ove saobraćajnice ostvariće se kraća veza naše Vojvodine sa Mađarskom (granični prelaz Bački Breg) i Rumunijom (granični prelaz Srpska Crnja). Srbija vodi računa o svim svojim građanima, ma gde oni živeli. Nastavićemo i dalje da radimo i gradimo na dobrobit našeg naroda! Narod je naša snaga, zato nećemo stati i zato Srbija ne sme da stane - izjavio je Vučević na otvaranju.

Novom brzom saobraćajnicom, od Beograda do Zrenjanina stizaće se za svega 35 do 40 minuta.

Izgradnja brze saobraćajnice pozitivno će uticati na međusobnu saobraćajnu povezanost opština i regionalnih centara AP Vojvodine, ali i na bolju povezanost zapadnobačkog i severnobanatskog okruga sa auto-putem E75, a time i sa Novim Sadom, Beogradom i ostalim delovima Republike Srbije.

Takođe, ovom saobraćajnicom ostvariće se kraća veza AP Vojvodine sa Mađarskom (granični prelaz Bački Breg) i Rumunijom (granični prelaz Srpska Crnja).

Auto-put, Osmeh Srbije, auto-put
foto: JP Zavod za urbanizam Vojvodine

Trasa brze saobraćajnice projektovana je od graničnog prelaza sa Mađarskom (Bački Breg) - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Novi Bečej - Kikinda - granični prelaz sa Rumunijom (Srpska Crnja) i ona obuhvata:

• Deonicu 1: Bački breg – petlja "Sombor", dužine 22,7 km;

• Deonicu 2: petlja ''Sombor'' – granica opštine Kula, dužine 18,1 km;

• Deonicu 3: granica opštine Kula – granica opštine Vrbas, dužine 26,4 km

• Deonicu 4: granica opštine Vrbas – granica opštine Srbobran/A1/E75-petlja Vrbas, dužine 14,3 km

• Deonicu 5: granica opštine Srbobran/A1/E75-petlja Vrbas – granica opštine Bečej, dužine 12,7 km

• Deonicu 6: granica opštine Bečej – granica opštine Novi Bečej reka Tisa, dužine 18,8 km

• Deonicu 7: granica opštine Novi Bečej reka Tisa – granica grada Kikinde (kanal Dunav – Tisa – Dunav, Kikindski kanal), dužine 35,1 km

• Deonicu 8: granica grada Kikinde (kanal Dunav – Tisa – Dunav, Kikindski kanal) – petlja ''Kikinda Istok'' i od petlje ''Kikinda Istok'' na pravcu ka Nakovu, dužine 17,7 km i

• Deonicu 9: od petlje ''Kikinda Istok'' do graničnog prelaza sa Rumunijom (Srpska Crnja), dužine 19,7 km.

Na delu trase planirane brze saobraćajnice, od Sombora do Kikinde, planirana je izgradnja:

• 46 mostova (preko kanala i prolaza za put,);

• 34 nadvožnjaka;

• 5 podvožnjaka i

• 35 propusta.

Na trasi planirane brze saobraćajnice planirana je izgradnja 12 denivelisane raskrsnice (petlji) i to: Sombor, Kljajićevo, Sivac, Crvenka, Kula, Vrbas Zapad, Vrbas Sever, Vrbas Istok, Vrbas E75, Srbobran Sever, Turija i Kikinda Istok. Takođe planirana je izgradnja i 13 površinskih kružnih raskrsnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja