GORAN VESIĆ: Počinje izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, a sutra izgradnja brze saobraćajnice “Osmeh Srbije”!
Foto: Nenad Kostić

MINISTARstvo GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTUKTURE

GORAN VESIĆ: Počinje izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, a sutra izgradnja brze saobraćajnice “Osmeh Srbije”!

InfoBiz -

Izgradnja gotovo 300 kilometara brzih saobraćajnica – jedne koja će povezati Beograd, Zrenjanin i Novi Sad, počinje danas i sutra, a zatim i “Osmeha Srbije”, koja će kroz sever Vojvodine povezati Bački breg i Srpsku Crnju, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Goran Vesić.

Vesić je za TV Pink rekao da već danas počinju pripremni radovi za izgradnju brze saobraćajnice Beograd – Zrenjanin.

- Mašine su već na terenu, danas počinjemo izgradnju, koja je predviđena ugovorom potpisanim tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Kini. Počinje gradnja 105 kilometara, spojićemo Beograd, Pančevo, Zrenjanin i Novi Sad i opštine Opovo, Kovačicu i Žabalj - naveo je Vesić i dodao da će izgradnjom novog puta potpuno biti rasterećen Zrenjaninski put.

Novom brzom saobraćajnicom, od Beograda do Zrenjanina stizaće se za svega 35 do 40 minuta, napomenuo je ministar.

Dodao je da je planirano da novi put bude završen za pet godina, a izvođač je kineska kompanija “Šangdong”, koja je već angažovana u Srbiji.

- Mislim da možda možemo i ranije da završimo, ali svakako ovaj put je ispunjenje sna za Banat, dodatna veza Banata i Beograda, ali i Novog sada - naglasio je Vesić.

Takođe, ministar je najavio da sutra počinje i izgradnja brze saobraćajnice od Bačkog brega, na granici sa Mađarskom, do Srpske Crnje na granici sa Rumunijom, koja će, u dužini od 186 kilometara, spojiti i Sombor, Vrbas, Kulu, Srbobran, Novi i Stari Bečej i Kikindu.

- Mađarski partneri rade auto-put ka Bačkom bregu, sa mostom na Mohaču kod Dunava, a rumunski sa svoje strane autoput ka Srpskoj Crnji i to će postati najbrža njihova veza sa Evropom. Ovo su velike vesti za Vojvodinu jer počinjemo da gradimo skoro 300 km auto-puteva, što je politika Aleksandra Vučića - rekao je Vesić.

Ministar je naveo da mu je, pored izgradnje puteva i pruga, najdraža aktivnost koju je pokrenuo otkako je na čelu Ministarstva – studentka praksa.

- Kada sam postao ministar, potpisali smo sporazum sa Univerzitetom u Beogradu, a biće i sa drugim, da obezbedimo tromesečnu praksu za studentkinje i studente, u Ministarstvu i preduzećima, gde oni sa mentorima stiču dragocena iskustva. Kroz ovu praksu prošlo je već 60 studentkinja i studenata a u toku je konkurs za još 150 - rekao je Vesić.

Deset studentkinja i studenata pre dva dana je otputuovalo na praksu u Kinu, na čemu su se javno zahvalili srpskom i kineskom ministru saobraćaja.

- Ideja je da kompanije koje rade u Srbiji organizuju stručnu praksu u svojim zemljama. Prva se odazvala kompanija Šangong, tako da student mogu da vide i kako se gradi most na Žutoj reci. Odlaziće, nadam se u Francusku, Ameriku i druge zemlje, da učestvuju u izgradnji auto-puteva, mostova… čime će steći dragoceno iskustvo - rekao je Vesić.

Kurir.rs/TV Pink

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track