ŠPANCI PROJEKTUJU NOVU SPONU SREMA I BAČKE: Spas za meštane Neština i Vizića, gradi se most preko Dunava dug 2 kilometra
Foto: Rina

ulaganja

ŠPANCI PROJEKTUJU NOVU SPONU SREMA I BAČKE: Spas za meštane Neština i Vizića, gradi se most preko Dunava dug 2 kilometra

InfoBiz -

Meštani dva sremska sela Neština i Vizića do Bačke Palanke sada mogu da dođu samo preko Hrvatske, prelazeći granicu kod Iloka u Vukovarsko-sremskoj županiji. Jedina spona sa Bačkom Palankom bio im je, a i još je, most između ovog grada i Iloka.

Osim peripetija zbog kontrole i zadržavanja na granici, koje imaju pri odlasku na posao, u školu ili nekom drugom potrebom u centar svoje opštine, poseban problem imaju poljoprivrednici iz ovih sela, jer od ulaska Hrvatske u EU ne mogu da prenose svoje proizvode preko mosta između Iloka i Bačke Palanke.

Sve ovo biće rešeno izgradnjom mosta preko Dunava kod Bačke Palanke,a ovaj projekat je postao sada i konkretniji potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između srpskih vlasti i španske kompanije Centunions.

Dužina trase puta zajedno sa mostom preko Dunava i prilaznim konstrukcijama je oko 3.500 metara, dok je dužina samog mosta 1.972 metra. Planirana je veza mosta sa auto-putem Beograd-Zagreb, koja će biti uspostavljena na pravcu Bačka Palanka-Neštin-Vizić-Erdevik-petlja Kuzmin.

most, Morava, reka Morava
foto: Kurir/D.Č.

- Osim ovog mosta, čija će dužina iznositi gotovo dva kilometra, sa pristupnim saobraćajnicama koje ćemo raditi sa obe strane, nećemo olakšati samo život ljudima iz Neština i Vizića, koji svakoga dana dobijaju po osam pečata u svojim pasošima, već ćemo omogućiti i razvoj same Bačke Palanke - kazao je Goran Vesić, ministar građevinarstva.

Prema njegovim rečima planirano je da projektovanje ovog mosta traje devet meseci.

Most će projektovati španska kompanija Centunions, čiji je predsednik, Havijer Karahe Noblet rekao da je ovo izuzetno značajan korak između Srbije i Španije, i jedan od najbitnijih sporazuma koji su potpisani u 2023. godini između ove dve prijateljske zemlje.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja