NAJBOGATIJA HRVATICA IMPERIJU STVORILA OD NULE: Zdenka sahranila oba supruga, a drugom i danas ispunjava POSLEDNJU ŽELJU (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

životna priča

NAJBOGATIJA HRVATICA IMPERIJU STVORILA OD NULE: Zdenka sahranila oba supruga, a drugom i danas ispunjava POSLEDNJU ŽELJU (VIDEO)

InfoBiz -

Zagrepčanka Zdenka Infeld, koja važi za jednu od najbogatijih Hrvatica, svoju sreću je pronašla u Austriji.

Tajanstvena preduzetnica ima pozamašnu zbirku umetnina i kompaniju za proizvodnju žica za muzičke instrumente.

Kompanija u vlasništvu Zdenke Infeld (64) jedna je od vodećih proizvođača žica za gudačke i trzalačke instrumente na svetu. Godinama je kao samohrana majka radila nekoliko poslova odjednom, a onda joj je život priredio filmski zaokret.

Tajanstvena Zdenka danas živi u Austriji. Mnogi misle da je svoje bogatstvo stekla zahvaljujući pokojnom suprugu Peteru, međutim, Zdenka se za njega udala nakon što je izgubio porodično bogatstvo.

Infeld je vrlo uspešna poslovna žena koja posluje u Austriji i Danskoj i ima otprilike 230 zaposlenih. Gaji i veliku ljubav prema umetnosti. Zdenka u svom vlasništvu ima zbirku umetnina sa više od 14.000 slika. Njena kolekcija sadrži dela Pikasa, Klimta, Dalija, Miroa, Vorhola, Đakometija, Šilea, Kokoške...

Imala je svega 22 godine kad je postala udovica. Zaljubila se u elektrotehničara Morisa Palislamovića iz Banje Luke, dobili su ćerku Jasnu i sina Alena, međutim, brak je trajao četiri godine. Moris je poginuo u saobraćajnoj nesreći što je ostavilo dubok trag na Zdenki.

Neustrašiva žena odlučila je da pokrene privatni biznis i otvorila je antikvarnicu za nameštaj i minimarket u Zagrebu. Tada je uspešno poslovala, ali je 2005. godine odlučila da se preseli u Beč.

Drugog supruga Petera Infelda, koji je inače 16 godina stariji, upoznala je početkom osamdesetih godina prošlog veka, nedugo nakon što je ostala udovica. Dugi niz godina bili su prijatelji, a iz tog prijateljstva se rodila i ljubav.

Peter Infeld nasledio je porodični posao. Majka mu je ostavila kompaniju "Thomastik Infeld" koja je između ostalog prva proizvodila čelične žice za instrumente. Osim toga sa majkom je počeo da se bavi i kolekcionarstvom 1965. godine. Vremenom su stvorili jednu od najvećih kolekcija u Austriji i jednu od najznačajnijih u Evropi sa oko 14.000 slika.

Peter se oženio sa Zdenkom kad je imao 63 godine. Bili su u braku samo pet godina jer je 15. april 2009. godine Peter preminuo.

Zdenka je nastavila da vodi porodičnu firmu pa je upisala studije menadžmenta. Kompaniju je digla iz pepela, proizvodnju je povećala za 100 posto, investirala je u modernizaciju proizvoda i izradu novih mašina, a takođe je kupila konkurentsku dansku firmu.

Zdenka danas ima pune ruke posla oko brige za dragocenu porodičnu zbirku umetnina odnosno dve galerije i brojne nekretnina u svom vlasništvu. Želja pokojnog supruga Petera bila je da se tri puta godišnje organizuje izložba za sve posetioce i to besplatno na njegovom imanju.

Mnogi ne znaju da je bivša manekenka Tea Slavica njena unuka. Tako je nedavno na društvenoj mreži Instagram objavila fotografiju s bakom kako ispijaju piće.

- Vrijeme je za Aperol Spritz s bakom - napisala je Tea.

(Kurir.rs/Z.Ko/Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja