OBOGATIO SE I DELIO BIZNIS SAVETE, ALI OVO NIJE MOGAO DA PLATI: Pred smrt milijarder Čarli Manger otkrio svoju neostvarenu želju
Foto: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

novac ne može sve

OBOGATIO SE I DELIO BIZNIS SAVETE, ALI OVO NIJE MOGAO DA PLATI: Pred smrt milijarder Čarli Manger otkrio svoju neostvarenu želju

InfoBiz -

Novac sigurno obezbeđuje da živite udobno i da sebi platite mnoge stvari. Ali, neke neostvarene želje ostaju zauvek - neostvarene. Toga je bio svestan i Čarli Manger, jedan od najuticajnijih ljudi u svetu biznisa, koji je u utorak umro u 99. godini.

Kada je nedavno, povodom 100. rođendana koji je trebalo da obeleži 1. januara 2024. godine, snimio intervju za mrežu CNBC, priznao je novinarki Beki Kvik da ima i neostvarenih želja koje je hteo da ostvari pre nego što umre.

Jedna od tih želja bila je vezana za - pecanje!

- Platio bih bilo koji iznos da ulovim tunu od 100 kila, dok sam bio mlađi. Nikada je nisam upecao", rekao je Manger i dodao: "Sad sam toliko star i slab u poređenju sa onim kakav sam bio u svojoj 96. godini da se verovatno ne bih trudio... Sada, ako biste mi dali priliku, jednostavno bih odbio da idem. Postoje stvari od kojih vremenom odustajete - rekao je Manger za CNBC.

Kada mu je novinarka rekla da je za svoje godine prilično aktivan, da ima gust društveni raspored, da ima sastanke uz doručak i ručak, Manger je jednostavno odgovorio:

- Tako zamišljam pravu starost. Veoma sam dobar u prepoznavanju prednosti, a dobio sam ih u starosti isto kao što sam ih dobijao kad nisam bio star. Kada bi se ukazala mogućnost za prednošću - ja bi je zgrabio - rekao je Manger, koji je sa Vorenom Bafetom gotovo pola veka bio na čelu Berkšir Hataveja.

Bez obzira što je nepoznato koliko je i da li je Manger zaista pecao u nekim mlađim godinama, očito je ta aktivnost za njega i njegov smisao za biznis bila veoma važna: Njegov savet o tome kako treba pristupiti ulaganju je često citiran!

"Imam prijatelja koji kaže da je prvo pravilo pecanja - pecajte tamo gde je riba. Drugo pravilo pecanja je - nikad nemojte zaboraviti prvo pravilo", rekao je Munger u jednom intervjuu 2017. godine i dodao "postali smo dobri u pecanju ako smo pecali tamo gde je riba."

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track