POZNATA KOMPANIJA ZATVARA DVE FABRIKE U NEMAČKOJ: Bez posla ostaje 1.500 radnika, njihov proizvod popularan i u Srbiji
Foto: Profimedia

katanac

POZNATA KOMPANIJA ZATVARA DVE FABRIKE U NEMAČKOJ: Bez posla ostaje 1.500 radnika, njihov proizvod popularan i u Srbiji

InfoBiz -

Francuski proizvođač automobilskih guma Mišelin najavio je zatvaranje dve fabrike u Nemačkoj, zbog čega će više od 1.500 radnika ostati bez posla. Glavni razlozi za zatvaranje su sve veći troškovi i sve veća konkurencija zemalja sa jeftinijom radnom snagom.

Proizvodnja u fabrikama u gradovima Karlsrue i Trir završiće se 2025. godine. Prema sadašnjim planovima, fabrika u Hamburgu nastaviće da proizvodi smanjenim opsegom, prenosi Seebiz, pozivajući se na AFP. Biće zatvoren i centar za korisničku podršku u Karlsrueu koji pokriva Nemačku, Austriju i Švajcarsku, a njegove usluge preuzeće odeljenje u Poljskoj.

Ilustracija, gume
foto: Shutterstock

Mišelin je odluku pripisao rastućim troškovima proizvodnje u Nemačkoj, čemu je doprinelo poskupljenje energenata i opšta inflacija. Sve veći izazov predstavljaju i proizvođači jeftinih guma, za koje su posebno zainteresovani vlasnici kamiona. Sindikat industrijskih radnika IGBCE kritikovao je odluku kompanije Michelin kao pogrešnu, navodeći da je isključivo zainteresovana za povećanje profita, a spremna je da se odrekne visokokvalifikovanih i motivisanih zaposlenih.

kurir.rs/Ekapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track