BANKROT KOJI JE ŠOKIRAO AMERIKU! Velika kompanija podnela zahtev za stečaj, dug se meri milijardama! PROPADALI GODINAMA
Foto: Shutterstock

BANKROT KOJI JE ŠOKIRAO AMERIKU! Velika kompanija podnela zahtev za stečaj, dug se meri milijardama! PROPADALI GODINAMA

InfoBiz -

WeWork kompanija za nekretnine, koja je novosnovanim kompanijama i frilenserima iznajmljivala stanove, podnela je zahtev za bankrot u SAD-u, koji je usledio nakon godina borbe za co-working kompaniju.

Kako se navodi u saopštenju, duguje skoro 19 milijardi dolara, što predstavlja novi pad za kompaniju koja se borila da se oporavi od pandemije. Prema procenama, imovina WeWorka trenutno vredi 15 milijardi dolara

Kompanija sa sedištem u Njujorku navodi da je postigla dogovor o restrukturiranju sa poveriocima koji predstavljaju otprilike 92 odsto njenog osiguranog duga i da će optimizovati kancelarijski prostor.

WeWork, poznat je po iznajmljivanju kancelarija, po fleksibilnim uslovima za novoosnovane kompanije i frilensere, smatrao se kao budućnost kancelarije, ali kompanija se oslanjala na brzi rast kako bi prikrili visoke troškove.

"WeWork Inc. podneo je zahtev za zaštitu prema 11. poglavlju Stečajnog zakona SAD-a i nameravaju da pokrenu postupak priznavanja u Kanadi", navodi se u saopštenju kompanije.

WeWork je dodao da su njegovi prostori ostali "otvoreni i operativni" širom sveta. Prijava stečaja ne utiče na lokacije i franšize izvan SAD-a i Kanade.

"Kao deo današnjeg podnošenja zahteva WeWork traži mogućnost da odbije zakupe određenih lokacija, koje su uglavnom neoperativne, a svi su unapred obavešteni o tome", navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor WeWorka Dajvid Toli rekao je da je "duboko zahvalan na finansijskoj podršci dok zajedno radimo na jačanju strukture kapitala i ubrzavanju ovog procesa kroz sporazum o potpori restrukturiranja".

"I dalje smo predani ulaganju u naše proizvode, usluge i vrhunski tim zaposlenih kako bismo podržali našu zajednicu", dodao je.

Podsetimo, propadanje kompanije je trajalo godinama, nakon što se borila da se oporavi od neuspešnog IPO-a 2019. U to vreme, papirologija na listi otkrila je veće gubitke od očekivanih i potencijalne sukobe interesa u vezi sa osnivačem kompanije i tadašnjim izvršnim direktorom Adamom Neumann.

Kompanija je na kraju izašla na berzu dve godine kasnije sa procenom od oko 9 milijardi dolara, ali je nastavila da troši novac i borila se da zadrži članove koji plaćaju iznajmljivanje stolova u kancelarijskim prostorima WeWork-a.

kancelarija, biznis plan, pravljenje biznis plana, ljudi za računarom, papirologija
foto: Shutterstock

U avgustu je kompanija saopštila da „postoji značajna sumnja“ u njenu sposobnost da ostane u poslu, pošto je otkrila plan za preokret kako bi ojačala svoje finansije.

WeWork je ostvario gubitak od 694 miliona dolara u prvoj polovini ove godine, što je poboljšanje u odnosu na gubitak od 1,1 milijardu dolara koji je prijavio za prvih šest meseci 2022.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja