BEZ RECEPTA VIŠE NEĆETE MOĆI DA KUPITE OVAJ PROIZVOD: Na udaru tinejdžeri, ko želi da ga ima sada će morati u apoteku
Foto: Profimedia

zabrana e-cigareta

BEZ RECEPTA VIŠE NEĆETE MOĆI DA KUPITE OVAJ PROIZVOD: Na udaru tinejdžeri, ko želi da ga ima sada će morati u apoteku

InfoBiz -

Popularan meće tinejdžerima

Vlada u Australiji odlučila je da zabrani slobodnu kupovinu elektronskih cigareta, odnosno vejpova, zbog sprečavanja obmane ljudi od strane duvanske industrije. Ova inicijativa je usmerena i na suzbijanje sve veće zabrinutosti zbog zdravstvenih rizika, posebno među mladima, usled porasta broja korisnika ove cigarete.

Proizvođači vejpova moraće da ispune minimalne standarde koji im budu predstavljeni, a njihova prodaja biće ograničena samo na apoteke, što bi značilo da potencijalni kupci moraju da se konsultuju sa zdravstvenim stručnjakom i dobiju recept, pre nego što kupe ovaj proizvod.

zaplena, elektronske cigarete
foto: Carina Srbije

Naravno, industrija je slabo regulisana, pa se elektronske cigarete vrlo jednostavno mogu nabaviti i na, takozvanom, ,,crnom tržištu''.

- Ove popularne zamene za cigare koje je trebalo da služe za lakše odvikavanje od pušenja, zapravo stvaraju novu generaciju nikotinskih zavisnika - kaže ministar zdravlja Australije.

Ono što posebno privlači mlade da postanu aktivni konzumenti vejpova, jesu slatki ukusi, razne boje i mirisi, koji dodatno stvaraju zavisnost, pogotovo mlađoj populaciji.

Elektronska Cigareta, Elektronske Cigarete, E Cigareta, E Cigarete, Ekološka Cigareta

Iako su elektronske cigarete predstavljene kao bezbednija zamena za cigarete, jer ne sadrže duvan i ostala štetna jedinjenja, ipak nisu toliko bezbedne. Pritom, mladi ih u znatnoj meri koriste, iako nikad pre toga nisu bili pušači, da bi im uopšte služili kao zamena ili pomoć pri odvikavanju.

Vejpovi sadrže razne hemikalije, ali još uvek nisu u potpunosti jasni efekti istih prilikom dugoročne konzumacije.

Zbog svega toga, u prodaji će ostati samo vejpovi koji budu legalni za prodaju i moraće da se prodaju u pakovanjima nalik kutijama za lekove. Takođe, uvešće se i restriktivne mere na ukuse, boju i količinu nikotina u e-cigaretama.

elektronske cigarete
foto: Profimedia

Australija i Novi Zeland spadaju u zemlje koje imaju vrlo stroge zakone kada su u pitanju cigarete, te stoga jedna paklica običnih cigareta košta čak 25 evra.

kurir.rs/mint.vididalje.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track