KLINCIMA ZABRANJUJU E-CIGARETE: Maloletnici više neće moći da ih kupuju ni preko interneta, vejpovi i pafovi odsad samo za odrasle

zakon o zaštiti potrošača

KLINCIMA ZABRANJUJU E-CIGARETE: Maloletnici više neće moći da ih kupuju ni preko interneta, vejpovi i pafovi odsad samo za odrasle

InfoBiz -

Propisi koji zabranjuju prodaju elektronskih cigareta sa nikotinom ili bez njega mlađima od 18 godina, uskoro bi mogli da budu usvojeni. Predlog izmena Zakona o duvanu, kojim se precizno definišu ovi proizvodi i pravno reguliše njihovo stavljanje u promet, ušao je u skupštinsku proceduru. Ovim dokumentom propisuje se zabrana prodaje e-cigarete i srodnih proizvoda maloletnicima, čak i putem interneta. Time se stvara osnov da se to učini i kroz Zakon o zaštiti potrošača.

Sada u našem zakonodavstvu ne postoji definicija elektronskih cigarata i one ne spadaju u duvanske proizvode. To je omogućilo da raznim "sivim" kanalima stižu na naše tržište i da mladi na svakom koraku mogu da kupe tzv. pafove i vejpove. Ovi proizvodi i ukoliko nisu sa nikotinom, sadrže brojne štetne materije i mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme. Posebno je zabrinjavajuće što je trend njihovog konzumiranja raširen među maloletnicima, kao i što postoji uverenje, čak i među roditeljima i starijom populacijom da su bezeposni, jer se reklamiraju kao bezbedni.

SNUS
foto: Printscreen YouTube Sloboden Pečat

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) ocenjuju da je veoma dobro što će se ta oblast regulisati i očekuju da će predložene izmene biti veoma brzo usvojene.

- Mladi više neće moći da kupuju elektronske cigarete i proizvode na bazi zagrevanja i pare, kao i one koji se koriste za žvakanje, tzv. snus. Time će se smanjiti njihova prodaja na crnom tržištu i regulisati ko ima pravo da stavlja u promet te proizvode. Sada mogu da se kupe na svakom koraku, u kioscima, namenskim prodavnicama koje nude takve proizvode, pa i u kafićima, i niko mlade koji ih kupuju ne pita za godine. Tzv. pafovi i vejpovi, nepoznatog sadržaja i porekla, mogu da se nađu i preko "Instagrama" i raznih sajtova - ističe Marko Dragić iz NOPS-a.

On navodi da na naše tržište stižu i putem platforme "Aliekspres". Ti proizvodi, kako navodi, nemaju ni deklaraciju, niti ime proizvođača, a sadrže nikotin i druge štetne materije.

zaplena, elektronske cigarete
foto: Carina Srbije

- Izmene propisa će doprineti suzbijanju njihove prodaje na crnom tržištu i regulisati ko ima pravo da ih stavlja u promet.Takođe, država će na ime akciza ostvariti veći prihod - ističe Dragić.

PROBALI I OSNOVCI

Istraživanje koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" 2019. godine, pokazalo je da je u našoj zemlji pre 13. godine života e-cigaretu probalo 4,4 odsto učenika, a 0,9 odsto je već u tom uzrastu koristilo ovaj proizvod svakodnevno. Kako se navodi, konzumiranje elektronskih cigareta, sa nikotinskim punjenjem ili bez njega, u vazduh šalje ne samo vodenu paru, već i niz hemikalija, pri čemu se štetni efekti ovih proizvoda odražavaju i na zdravlje pojedinaca i intenzivno se šire na sve komponente životne sredine.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog dokumenta, proširen je predmet uređenja tako da Zakon o duvanu obuhvata i srodne proizvode koji ne sadrže duvan, a u koje spadaju tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, sa nikotinom ili bez njega, biljni proizvodi za pušenje odnosno zagrevanje, koji se upotrebljavaju sagorevanjem odnosno zagrevanjem, nikotinske vrećice, kao i proizvodi za vodenu lulu - arome za nargile.

nargile, nargila, pušenje
foto: Profimedia

- Propisana je zabrana prodaje srodnih proizvoda maloletnicima, internet prodaje duvanskih i srodnih proizvoda, prodaje cigareta i nikotinskih vrećica na komad, prodaje tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, biljnih proizvoda za pušenje odnosno zagrevanje - navodi se u dokumentu.

Novim zakonom se staje na put i proizvođačima koji koriste različite voćne ukuse, kao i popularne likove među mladom populacijom kako bi ih privukli. Zakonodavac navodi da je zabranjena prodaja nikotinskih vrećica koje imaju ispise, ilustracije, odnosno elemente na pakovanju koji bi se odnosili na slatkiše, bombone, deserte ili npr. na igračke, likove iz crtanih filmova, akcione figure i slično, čime se direktno doprinosi sprečavanju atraktivnosti ovih proizvoda za maloletnike.

kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track