"PREPOZNALI SU NAS KAO ODLIČNU POSLOVNU PRILIKU" Rabrenović i Arežina o sporazumu sa Kinom: Očekujemo rezultate 2024. godine
Foto: Shutterstock

kurir tv

"PREPOZNALI SU NAS KAO ODLIČNU POSLOVNU PRILIKU" Rabrenović i Arežina o sporazumu sa Kinom: Očekujemo rezultate 2024. godine

InfoBiz -

Prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menandžment i dr Sanja Arežina, stručnjak za Kinu i autor knjige "Kina u Evropi" gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizija i u razgovoru predočili gledocima prednosti sporazuma Srbije sa Kinom.

Kina, Kina plus
foto: Kineska medijska grupa

Od potpisivanja sporazuma u Kini prošlo je nedelju dana, o njima se i dalje priča, naročito sa aspekta njihovog značaja za srpsku ekonomiju. Kada ćemo videti dobrobit partnerstva sa kinom potpisivanjem ovih sporazuma, pre svega sporazuma o slobodnoj trgovini?

Sanja Arežina
foto: Kurir tv

Arežina je dala odgovor sa aspekta realizaciju potpisanih sporazuma.

- Najvažniji od njih je sporazum o slobodnoj trgovini. Ministar Momirović je najavio da već danas taj sporazum ulazi u skupštinsku proceduru, a ostaje da i Kina prođe kroz istu proceduru. Posle toga sledi nekih 90 dana do primene ovog sporazuma. A rezultati se očekuju krajem 2024. godine. Možemo očekivati, pre svega sniženje cene carina na proizvode na koje se odmah snižava carina - pivo, voda, voće, prerađevine od povrća i mesa, tu su kozmetički proizvodi, drvo, toplotne pumpe, centralno grejanje, a za pet godina koristi i za još neke proizvode.... - rekla je Arežina.

Sanja Arežina, Mihajlo Rabrenović
foto: Kurir tv

Rabrenović je takođe dao uvid.

- Ovo je rezultat jedne dobre politike. Oslobođeno je tega, svaka carina je oslobođavanje jedne vrste tega i olakšice.. Podsetio bih gledaoce Kurir televizije da je ovo rezultat jedne pozitivne politike i Kina je prepoznala Srbiju kao dobru poslovnu destinaciju. Treba podsetiti da je država ovim sporazumom stvorila strateški okvir. Da li će naša preduzeća proći taj okvir zavisi od naše spremnosti. Važno je da se uhvatimo svi zajedno posla, da se poboljša znanje kineskog jezika i poslovne kulture, a dobro je znati i njihovo zakonodavstvo... Bilo bi dobro i da sa susedima nađemo jednu vrstu strateškog partnerstva i da poboljšamo poslovnu saradnju i sa komšilukom- rekao je Rabrenović.

04:45

PREPOZNALI SU OVO KAO ODLIČNU POSLOVNU PRILIKU Rabrenović i Arežina o sporazumu sa Kinom: Očekujemo rezultate 2024. godine

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track