"MALI PROIZVOĐAČI TREBA DA POSTANU VELIKI" Bogunović o komplikaciji cena žita: Država je našla OVO rešenje za manje organizacije!
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"MALI PROIZVOĐAČI TREBA DA POSTANU VELIKI" Bogunović o komplikaciji cena žita: Država je našla OVO rešenje za manje organizacije!

InfoBiz -

Prošle godine je rat u Ukrajini podigao cene hrane i energenata, a još jedan svetski sukob još više je zakomplikovao situaciju na međunarodnom tržištu hrane.

Cena na rafovima sve više rastu, a s druge strane - otkupne cene poljoprivrednih proizvoda sve više padaju.

FT, Ukrajina, EU, žitarice, žito, trgovina
foto: Shutterstock

Ovu temu analizirao je gost "Redakcije" na Kurir televiziji, Aleksandar Bogunović, Udruženje za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Rat u Ukrajini je uzeo svoj mah, a Bogunović je rekao da zbog preteranih zaliha, poseban problem za male proizvođače, jeste taj što ne znaju kako da se oslobe viškova.

- Prošlogodišnji rod je bio rekordan, a ove godine je oko proseka. Imamo velike količine u višku, a najveći problem je jer izvoz ne ide dinamikom kakvom bi trebalo, dosta je umanjen. Razlog za to jesu situacije koje smo imali, prošle godine su svi imali rod i velike prenete zalihe, tak oda je velika količina robe na tržištu uslovila padu cena na berzama. Za male proizvođače je posebno problematično kako da se oslobode tih viškova. Takođe, sledom događaja u svetu, država je pokušala da zaštiti male proizvađače, pa smo tako pre mesec dana imali određen otkup žita, a ti mali proizvođači su imali prioritet - rekao je Bogunović.

Potom je ponudio rešenje za male proizvođače:

01:23

MALI PROIZVOĐAČI TREBA DA POSTANU VELIKI Bogunović o komplikaciji cena žita: Država je našla OVO rešenje za manje organizacije!

- Mali proizvođači treba da razmišljaju kako da postanu veliki, odnosno one ne mogu ili baš teško mogu da postanu, ali mogu da se upuste u udruživanje, pa da se radi na zajedničkoj organizaciji proizvodnje. Samim tim će napraviti da budu veliki.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:07

TREĆI SVETSKI RAT JE MOŽDA VEĆ POČEO? Đokić analizirao situaciju i naveo: Mi smo u globalnom sukobu DVE STRANE, A TO ZNAČI JEDNO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track