SKANDALOZNI REZULTATI ANALIZE PIĆA: Evo koliko je lažne rakije i vina u srpskim radnjama! Svi pali na ispitivanju autentičnosti
Foto: Kurir/T.Ilić

varaju potoršače i državu

SKANDALOZNI REZULTATI ANALIZE PIĆA: Evo koliko je lažne rakije i vina u srpskim radnjama! Svi pali na ispitivanju autentičnosti

InfoBiz -

Više od 85 odsto od ukupnog broja ispitivanih uzoraka voćnih rakija i gotovo 93 procenta uzoraka vina "pali" su na ispitivanju autentičnosti, objavio Pokret potrošača za kvalitet hrane, koji je uradio svoju drugu akciju ispitivanja tržišta na kvalitet hrane.

Naime, od sedam uzorkovanih rakija, čak šest nije prošlo kontrolu, a od 14 uzoraka vina njih čak 13.

U uzorcima voćnih rakija ispitivano je botaničko poreklo etanola, a u vinima botaničko poreklo etanola i poreklo vode u finalnom vinu.

rakija
foto: Shutterstock

Rakije domaćih proizvođača uzete su iz četiri prodavnice u Pančevu, a vina, koja su najvećim delom iz uvoza (Severna Makedonija, Italija, Španija, Mađarska, Francuska) iz pet prodavnica.

- Svi laboratorijski izveštaji će biti prosleđeni nadležnim organima radi daljih koraka u skladu sa propisima - navedeno je na sajtu udruženja.

Podsetimo, nedavno je analizama ustanovljeno da je od 25 uzoraka meda koji se prodaje u trgovinama 22 falsifikat kome je dodata neka vrsta šećera.

Ako je suditi po informacijama sa sajta Pokreta potrošača za kvalitet hrane, uskoro se očekuje i analiza voćnih sokova.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja