NEKI NISU VEROVALI, SRBIJA ĆE BITI DEO SVETSKE ELITE: Spremno dočekujemo EXPO 2027, uskoro počinje izgradnja velelepnih objekata
Foto: Privatna Arhiva

siniša mali, ministar finansija

NEKI NISU VEROVALI, SRBIJA ĆE BITI DEO SVETSKE ELITE: Spremno dočekujemo EXPO 2027, uskoro počinje izgradnja velelepnih objekata

InfoBiz -

Bićemo spremni za 2027. godinu. Ceo kompleks ćemo uraditi na vreme, u Surčinu će nići velelepni niz objekata kakav i Beograd i Srbija zaslužuju i nećemo časiti ni časa sa početkom izgradnje svih pratećih objekata, infrastrukture, hala, stadiona i svega potrebnog, rekao je Siniša Mali, ministar finansija.

On je najavio da će uz poštovanje svih zakona Srbije, zakonskih procedura, procesa i uz maksimalnu transparentnost, građani Srbije biti domaćini izložbe kakva do sada u Srbiji nije viđena.

Expo 2027, beograd expo 2027, expo, ekspo 2027, ekspo, Belgrade EXPO 2027
foto: Privatna Arhiva

- Celim procesom će upravljati preduzeće osnovano za potrebe EXPO-a 2027, a sve u skladu sa pravilima Medjunarodnog biroa za izložbe (BIE), međunarodnog tela koje od početka do kraja prati ceo proces kandidature zemalja, a zatim i organizacije izložbe. Preduzeće osnovano za potrebe EXPO-a će biti u obavezi da donese interni akt, kojim će biti propisana procedura za sprovođenje javnih nabavki uz vođenje računa da ona uvek bude sa što manje troškova i sa kraćim rokovima kako bi sve bilo završeno do kraja 2026. godine kada ćemo ključeve paviljona predati svetskim gostima. Dakle, nema reči o suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama - rekao je ministar.

Mali je podsetio da se radi na većoj transparentnosti kada je reč o javnim nabavkama. Zakonom o javnim nabavkama, od 2020. godine imamo portal javnih nabavki tako da se sve nabavke sprovode elektronski.

Siniša Mali
foto: screenshot Pink tv

- Sada imamo i dodatne izmene Zakona o javnim nabavkama, koje će se naći na sledećoj sednici Skupštine, a odnosiće se na obavezno objavljivanje podataka o svim ugovorima i njihovim izmenama, uključujući i ugovore na koje se zakon ne primenjuje. Navedeno zakonsko rešenje doprineće upravo povećanju transparentnosti. Dakle, na ovaj način, svakom građaninu će biti dostupne informacije o načinu trošenja javnih sredstava u nabavkama - navodi ministar.

I sve to paralelno sa početkom jednog od najvećeg građevinskog projekta u Srbiji, izgradnje EXPO kompleksa.

Expo 2027, beograd expo 2027, expo, ekspo 2027, ekspo, Belgrade EXPO 2027
foto: Privatna Arhiva

On se osvrnuo i na komentare nekih opozicionih političara koji smatraju da je EXPO neka “sporedna” izložba, pa im smeta baš sve u vezi sa tim.

- Umesto što su građevinske mašine u našoj zemlji čitavu deceniju bile garažirane, jer nije bilo nijednog projekta na kome bi radile. Takve izložbe su se prethodno održavale u Kazahstanu, Lisabonu, Vankuveru, Nju Orleansu, Torinu, Budimpešti, Brizbejnu, Minhenu, Berlinu, Rimu, Parizu…Ti EXPO kritičari su za Srbiju nepovratno izgubili čitavu deceniju od 2000. do 2012.- kazao je Mali.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track