JOŠ JEDNA DOBRA VEST ZA DUŽNIKE U SRBIJI: Nema povećanja rata za kredite, referentna kamatna stopa ostala na istom nivou
Foto: Arhuva

lakše se diše

JOŠ JEDNA DOBRA VEST ZA DUŽNIKE U SRBIJI: Nema povećanja rata za kredite, referentna kamatna stopa ostala na istom nivou

InfoBiz -

Referentna kamatna stopa ostaće na istom nivou i u narednom periodu, odlučio je Izvršni odbor Narodne banke Srbije. To znači da će biti na nivou od 6,50 odsto, a nepromenjene su i kamatne stope na depozitne (5,25%) i kreditne olakšice (7,75%).

Ovu dluku Izvršnog odbora opredelio je nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja u horizontu monetarne politike. Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi putem osnovnog instrumenta, kamatne stope, a u septembru i povećanjem stope obavezne rezerve, kao i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti donetih mera.

Prenošenje dosadašnjeg pooštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike.

dinari, novac, pare, srpski dinar, srpski dinari
foto: Shutterstock, Ilustracija

Prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da se ukupna inflacija smanjuje u međunarodnom okruženju, mada skorašnji rast cena energenata i povišeni troškovi zarada i dalje zahtevaju opreznost centralnih banaka u mnogim zemljama. U zoni evra, našem najznačajnijem trgovinskom partneru, ukupna inflacija na međugodišnjem nivou je u septembru dodatno smanjena, pri čemu se beleži pad i bazne inflacije.

Kada je reč o svetskim cenama energenata, na opreznost upućuju i dalje prisutne geopolitičke tenzije i nedavni rast cene sirove nafte, koji je pre svega posledica odluke zemalja OPEК+ da se produži ograničenje ponude do kraja godine, ali i rastuće tražnje za naftom. U porastu su i cene prirodnog gasa, s obzirom da se približava zimska grejna sezona i da je smanjena proizvodnja u Australiji i Norveškoj. Ipak, procenjuje se da ostvareni rast svetskih cena energenata neće imati veći negativan efekat na inflaciju u Srbiji i neće ugroziti njenu opadajuću putanju.

Banka, Kamata, Kredit, Bankari
foto: Shutterstock

Putanja međugodišnje inflacije u Srbiji je opadajuća od aprila, pri čemu je u avgustu bila i nešto niža u odnosu na aktuelnu srednjoročnu projekciju i iznosila je 11,5 odsto. Usporavanje inflacije je rezultat usporavanja rasta cena hrane i cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), čiji se međugodišnji rast od juna kreće na jednocifrenom nivou i u avgustu je iznosio 9,1 odsto.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track