EU NE GLEDA BLAGONAKLONO NA KINESKE INVESTICIJE U SRBIJI: Izgradnja brze pruge do Budimpešte ide po planu, nema stajanja
Foto: Beoinfo

Kinezi su naši prijatelji

EU NE GLEDA BLAGONAKLONO NA KINESKE INVESTICIJE U SRBIJI: Izgradnja brze pruge do Budimpešte ide po planu, nema stajanja

InfoBiz -

Izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte ide svojim tokom, a medijski natpisi o tome da je ona zaustavljena zato što Kinezi, navodno, ne mogu da po evropskim standardima izgrade sistem osiguranja i kontrole vozova, jednostavno, nisu tačni, ističe ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović.

- Naravno da se u EU ne gleda blagonaklono na kineske investicije, jer neke kompanije iz EU žele da realizuju te projekte, isto kao što i kineske žele da ih realizuju - ističe ministar.

Poznato je da je inflacija obustavljena u julu i da ona od tada opada, te da će ona do završetka godine iznositi osam odsto, a da će sledeće godine biti između dva i šest odsto.

- Inflacija nije samo naš problem, ona je posledica rata u Ukrajini i pogađa celu Evropu, a pogotovo njen istočni i jugoistočni deo - objašnjava Momirović.

Ministar navodi da je jedan od osnovnih ciljeva Srbije da se priključimo EU, a da posle dve decenije na tom putu realno stanje kaže da toga neće biti barem u narednih četiri ili pet godina.

šine, železnica, voz
foto: Profimedia

- Zato moramo da pravimo nova ekonomska partnerstva. Mi smo, na prvom mestu, za viši standard naših građana. U razgovorima sa našim partnerima iz EU, prva tema mora da bude koliko smo standarda EU ispunili, a onda i da čujemo kakva je perspektiva našeg članstva u EU. Sa druge strane, partnerstvo sa Kinom znači više investicija, bolje autoputeve, nove fabrike, kao i brze pruge - govori Momirović.

Kurir.rs/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track