MESO KOME JE ISTEKAO ROK PERU SIRĆETOM, KOMADE STALNO ODMRZAVAJU I ZAMRZAVAJU: Evo šta sve rade samo da uklone neprijatan miris!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

STRAŠNO

MESO KOME JE ISTEKAO ROK PERU SIRĆETOM, KOMADE STALNO ODMRZAVAJU I ZAMRZAVAJU: Evo šta sve rade samo da uklone neprijatan miris!

InfoBiz -

Nema logike da but kupujete na pijaci po ceni triput nižoj nego u mesari ili radnji. Ako nema žig, svejedno da li se radi o celom ili istranžiranom piletu, reč je o potencijalno zaraženom komadu.

Posle vesti da su uhapšene dve osobe u Subotici zbog krađe i distribucije mesa sa stočnog groblja, pojavila se nova koja je, takođe, uznemirila naše građane. U Novom Pazaru je otkrivena divlja klanica i to tako što je krv ispuštala u reku Rašku.

meso, mesara, meso u vitrini
foto: Shutterstock, Ilustracija

Profesor sa Hemijskog fakulteta u penziji, Živoslav Tešić, godinama izučava kvalitet namirnica i bavi se brendiranjem srpske hrane.

- Jasno je da su životinje na stočnom groblju tu završile jer su bile bolesne, Jasno je i da su mnoge od njih obolele od ko zna kakvih bolesti i da njihovo meso nije za ishranu. Nije jasno kome je palo na pamet da ih krade, komada i prodaje ljudima za jelo. Ali, nije logično ni da građani kupuju meso na tezgi, nezaštićeno od temperaturnih i drugih spoljnih uticaja, makar ga platili triput jeftinije nego u mesari ili radnji. Još ako nema na sebi žig veterinarske inspekcije, onda sigurno nije ispravno za ishranu i reč je o potencijalno zaraženom komadu - naveo je prof. Tešić i dodao da žig treba da ima ne samo celo pile već i istranžirani delovi.

Prema njegovim rečima, meso koje je odmrznuto, pa ponovo smrznuto, što je najčešći slučaj u supermarketima, nije neispravno za jelo, iako često ne izgleda baš „prijatno“ za oko.

- Zamrzavanjem i ponovnim odmrzavanjem meso gubi kvalitetne sastojke. Ona tečnost koju vidite oko mesa se stvara zato što su u vlakna prodrli krupni kristali leda, što nije dobro. Tako gubi na kvalitetu. Druga stvar je kad se brzo zamrzne i bude pod uticajem malih kristala, tada led ne prodire u vlakna i meso zadržava kvalitet - pojasnio je prof. Tešić.

Uz konstataciju da ni visoke temperature ne uništavaju sve opasne sastojke iz mesa, profesor je ukazao na još jedan veliki problem kod njegove termičke obrade.

- Lekari će vam uvek savetovati da meso obarite, a ne pržite i pečete. Razlog je poznat, prilikom prženja u dubokom ulju oslobađaju se kancerogene materije, nitrozamini koji izazivaju rak želuca i debelog creva. Ista stvar se dešava i sa pripremom mesa na roštilju, ali naš narod zna za caku, pa uz ćevape obavezno jede crni luk, koji u značajnoj meri sprečava dejstvo nitrozamina. Dakle, izbegavajte suhomesnate proizvode koji su dimljeni a ne sušeni na promaji, viršle, salame, pržena i pečena mesa, a uz kilo mešanog naručite bar 200 grama luka - istakao je sagovornik.

meso
foto: Shutterstock

Posebna pretnja zdravlju su, kako je naveo prof. Tešić, pojedini trgovački lanci koji zarad profita teraju svoje zaposlene da meso kome je istekao rok peru sirćetom kako bi uklonili miris truljenja.

- To je strašno, takve bi odmah trebalo uhapsiti. Neka nam je bog u pomoći, šta drugo da kažem, jer sirće može da ukloni neprijatan miris, ali ne i bakterije iz mesa. Neke od njih mogu da budu i smrtonosne. Zato dobro pazite gde kupujete meso, moja preporuka je da izbegavate supermarkete i da pazarite kod malih, proverenih mesara - zaključio je prof. Tešić.

Kurir.rs/ Alo!

Bonus video:

02:38

MESO IZAZIVA AGRESIJU KOD LJUDI! Glumci promenili ishranu, pa doživeli transformaciju: Imam više energije A JEDEM HOT DOG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja