GRAĐANI NOVOG PAZARA NAJMANJE ZARAĐUJU, A OKO NJIH SAMO NIČU NOVI STANOVI! Ekonomista otkrio: Dišemo trenutno na leđima dijaspore
Foto: Youtube Printscreen

KURIR TV

GRAĐANI NOVOG PAZARA NAJMANJE ZARAĐUJU, A OKO NJIH SAMO NIČU NOVI STANOVI! Ekonomista otkrio: Dišemo trenutno na leđima dijaspore

InfoBiz -

Među gradovima sa najmanjom neto zaradom nalazi se Novi Pazar. Novopazarci su u junu zarađivali 62.462 dinara, iako su prosečne plate u poslednjih godinu dana u tom gradu porasle za 9.000 dinara. Ovo su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Haris Zogić, ekonomista, govorio je za jutarnji program Kurir televizije gde je prokomentarisao ovu situaciju u Novom Pazaru.

- Mi smo primer dve krajnosti. Prema statističkim podacima smo na začelju po primanjima koji naši građani ostvaruju ovde. Sa druge strane može se videti da građevinski sektor cveta i da se prave stanovi i da je neophodno još nekoliko hiljada stanova da bi se zadovoljila potražnja za stanovima. Ipak se pokazuje da postoji neka kupovna moć koja se generiše da bi se ti stanovi kupili - rekao je Zogić i dodao:

02:57

GRAĐANI NOVOG PAZARA NAJMANJE ZARAĐUJU, A OKO NJIH SAMO NIČU NOVI STANOVI! Ekonomista otkrio: dišemo trenutno na leđima dijaspore

- Evidentno je da je jug Srbije dosta slabije razvijen od severa i da samo Beograd i Novi Sad generišu preko 60% BDP odnosno vrednost usluga i roba koja se proizvode u Srbiji se nalaze tamo. Imamo jako lošu kultnu infrastrukturu koja nas sprečava da imamo značajnije investicije. Ekonomska situacija u Novom Pazaru jeste loša, ali diše na plećina dijaspore. Zbog toga i cveta građevinski sektor. Znamo da naši sugrtađani živi u dijaspori i onda su oni koji kupuju te stanove, troše taj novac i ostavljaju ga. Time se stiče utisak da su puni kafići i jako dobre automobile koje se voze i da grad nije tako siromašan.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track