INSPEKCIJA DONELA ODLUKU O ČIPSU IZ SRBIJE S KANCEROGENOM SUPSTANCOM: Evo da li će proizvođač snositi sankcije
Foto: screenshot RTS

povećana količina štetnog akrilamida

INSPEKCIJA DONELA ODLUKU O ČIPSU IZ SRBIJE S KANCEROGENOM SUPSTANCOM: Evo da li će proizvođač snositi sankcije

InfoBiz -

Proizvođač čipsa iz Čačka bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije i preduzeo uništenje svih čipseva iz lota u kome je proizvedena sporna pošiljka.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović rekao je za RTS da tehnološki postupak i sama vrsta sirovine uslovljavaju da se s vremena na vreme akrilamid pojavi.

"Brzo smo reagovali, bili smo u pogonu i konstatovali da je sporna količina uništena u Hrvatskoj, a ono što je ostalo zabranili smo dalju upotrebu i naredili uništavanje", objasnio je Vujović.

Zbog povećane količine štetnog akrilamida, čips iz Srbije, brenda "Aro", u pakovanju od 300 grama sa ukusom paprike, povučen je iz prodaje u Hrvatskoj. Tamošnje inspekcije su o spornom proizvodu, preko zajedničkog sistema za uzbunu, alarmirale i ostale članice Evropske unije. Iako Srbija nije članica, deo je tog sistema, pa su informacije stigle i na adresu naše inspekcije.

Nenad Vujović
foto: screenshot RTS

Kako saznaje RTS, proizvođač čipsa iz Čačka bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije i preuzeo uništenje svih čipseva iz lota u kome je proizvedena sporna pošiljka. Lot je, inače, grupa proizvoda napravljenih u istoj seriji, od istih sastojaka.

Nenad Vujović, načelnik inspekcije za biljnu proizvodnju rekao je da je regulativa o akrilamidu usaglašena sa EU, ti nivoi su isti.

"Što se tiče inspekcije, brzo smo reagovali, preko sistema za brzo uzbunjivanje, bili smo u pogonu i konstatovali da je ta količina koja je otišla - uništena u Hrvatskoj, a ono što je ostalo od tog lota - zabranili smo dalju upotrebu i naredili uništavanje“, objasnio je Vujović.

"U našim kontrolama smo videli da posotoji veza sa drugim lotovima, ispitujemo sve lotove u toj fabrici, a za te druge lotove koji imaju veze sa prvim smo zajedno sa subjektom preduzeli mere da se oni povuku iz prometa i da se uradi opoziv", rekao je Vujović.

Kako je došlo do previda

"Prva informacija sa terena koju imamo – to je situacija koja se s vremena na vreme dešava, dobro pratimo situaciju sa akrilamidom i ozbiljno pristupamo kontroli toga. Tehnološki postupak i sama vrsta sirovine uslovljavaju da se s vremena na vreme akrilamid pojavi. Svake godine preko monitoringa široko pratimo ove proizvode u svim slučajevima neke nesigurnosti preduzumamo određene mere", naveo je Vujović.

Kada bi proizvod iz EU pokušao da uđe u Srbiju

Vujović kaže da bi u tom slučaju isto reagovali, jer nijedan proizvod u Srbiju ne može da uđe bez kontrole službi na granici. Objašnjava da se proverava dokumentacija, sam proizvod i samo proizvod koji je bezbedan može da bude na rafovima i ponuđen potrošačima.

čips
foto: screenshot RTS

Da li su proizvođači sličnih proizvoda drugih brendova pod lupom

"Mi svojim redovnim zadacima imamo nadzor po pitanju akrilamida ali sada imamo još jedan razlog da malo pojačamo taj deo priče", podvukao je Vujović.

Što se tiče samog postupka i ove situacije koja se desila, pokazuje da vodimo računa o tom problemu, naveo je pomoćnik ministra poljoprivrede.

Hoće li proizvođač snositi sankcije

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku inspekcija je u tom objektu.

"Ako pronađemo bilo šta što nije u skladu sa propisom naravno da će proizvođač snositi određene posledice", rekao je Vujović.

Odgovarajući na pitanje da li bi ovo moglo da ugorzi poziciju sličnih proizvoda iz Srbije koji idu u izvoz, Vujović kaže da cela situacija daje pretpostavku da će se potvrditi da sistem funkcioniše i da ekscesne situacije držimo pod kontorlom, da brzo možemo da reagujemo, da pronađemo razloge, da ih sankcionišemo i povučemo robu sa tržišta, rukujemo situacijom – to je dokaz da smo zemlja koja ima dobar sistem i to je garancija za naše kupce

Šta je akrilamid

Akrilamid je hemijska supstanca koja se dobija od skroba i nekih aminokiselina prilikom visokih temperatura u tehnološkom procresu prerade proizvoda. Ukoliko se ne deži pod kontrolom s vremena na vreme može da se pojavi, pogotovo ukoliko početnih supstanci ima više u samoj sirovini, zaključio je Vujović.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track