NEMAČKA NA KOLENIMA, SKRAĆUJU RADNO VREME ILI ZATVARAJU: "Nemamo drugog izbora, nema ko da radi", evo koliko im i gde fali radnika
Foto: Shutterstock, Ilustracija

vape za radnicima

NEMAČKA NA KOLENIMA, SKRAĆUJU RADNO VREME ILI ZATVARAJU: "Nemamo drugog izbora, nema ko da radi", evo koliko im i gde fali radnika

InfoBiz -

Strukovna udruženja procenjuju da ugostiteljima i hotelijerima u Nemačkoj nedostaje više od 65.000 radnika. Zbog toga mnogi restorani i kafići u ovoj zemlji skraćuju radno vreme ili zatvaraju svoja vrata.

– Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja. Trenutno je širom Nemačke otvoreno 33.160 radnih mesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, a po udruženju ih je dvostruko više. Mnogi restorani i hoteli više ni ne prijavljuju zavodima za zapošljavanje da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im nekoga i poslati - kaže Sandra Varden iz Udruženja ugostitelja zadužena za praćenje kretanja na tržištu rada.

Svoju procenu manjka radnika ona temelji na iskustvima iz proteklih godina.

konobar, piće, izlazak, bar
foto: Profimedia

– Godine 2019. je nedostajalo oko 40.000 radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, ali tokom pandemije koronavirusa se situacija dodatno zaoštrila. Mnogi radnici u ovoj branši su pronašli zaposlenje u nekom drugom, po pravilu bolje plaćenom, sektoru. Potražnja za radnicima se pogotovo sada usred sezone godišnjih odmora, drastično pojačala - tvrdi Varden.

MALE PLATE

I pored nedostatka radnika niko u Nemčkoj ne pominje povećanje plata koje su u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru relativno niske. Prema podacima internet portala za zapošljavanje Stepstone, kvalifikovanii kuvar mesečno može da računa na bruto platu od oko 2.600 evra.

Nemci većinom odmor provode u svojoj domovini, ali ove godine često nailaze na zatvorena vrata ugostiteljskih objekata.

– Mnogi restorani i kafići posežu za raznim merama: skraćuju radno vreme, ili tokom nedelje pauziraju nekoliko dana. Događa se i da zbog nedostatka osoblja u kuhinji drastično skraćuju jelovnik. U nekim objektima se uvodi i sistem samoposluživanja, jer jednostavno nedostaju konobari.

Najviše nade polaže se u reformisani zakon o useljavanju koji će omogućiti lakše useljavanje iz zemalja van Europske unije i za radnike bez fakultetske diplome, ali i na olakšane mogućnosti pristupa tržištu rada za izbeglice. U Dehogi smatraju da je potrebno raditi na tome da se poboljša i imidž zaposlenja u ovoj branši.

kurir.rs/poslovni.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track