"SKRATILI SU NEDELJU NA 4 RADNA DANA I REZULTATI SU ZAPANJUJUĆI" Turinski: Da li i nedelja treba da bude DRŽAVNI NERADNI DAN?
Foto: Kurir Televizija, Dan Dalton / Caia Image / Profimedia

kurir tv

"SKRATILI SU NEDELJU NA 4 RADNA DANA I REZULTATI SU ZAPANJUJUĆI" Turinski: Da li i nedelja treba da bude DRŽAVNI NERADNI DAN?

InfoBiz -

Miloš Turinski, Infostud, gostovao je u Pulsu Srbije i razgovoru sa voditeljima programa, o radnom vremenu Srba.

Srbi rade nedeljno čak 6 sati više od proseka u Evropskoj uniji.

Sa prosečnih 42,3 sata zauzeli smo visoko treće mesto, prema podacima Eurostata, a ispred nas su samo Turci i Crnogorci.

Za razliku od nas, Holanđani, Austrijanci i Norvežani provode najkraće vremena na svom radnom mestu nedeljno. Ipak, ove zemlje, mnogo su razvijenije od nas.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija, Dan Dalton / Caia Image / Profimedia

Prema mišljenju Turinskog, moguće je uvesti ovakav sistem poslovanja u sve firme u Srbiji.

- Zavisi od svega. Neki će reći da se radi mnogo više od gorenavedenog, to ko radi na crno... Ono što ja volim da pitam, je koliko smo produktivni dnevno? Koliko tačno radimo, da li radimo produktivno 4 sata? Imamo primere u našoj zemlji da su firme skratile vreme rada na četiri dana nedeljno - rekao je i objasnio:

- Skraćivali su prvo petak na šest sati, pa su ukidali petak i posle par meseci došli su do toga da mogu da skrate nedelju na četiri dana, a opet su produktivniji nego što su bili ranije! - ispričao je Turinski.

03:18

ŠTO VAM JE VEĆA PRODUKTIVNOST VEĆA JE I ZARADA Atanacković: Znači, ekonomski teoretičari, vide OVAJ MODEL kao budućnost

On ukazuje da smo stekli naviku da su nam tržni centri postali sabirni centri i da bi bilo najidealnije da ništa ne radi nedeljom, jer bi to donelo benefite porodicama i zbližavanju ljudi.

Objasnio je i kako i šta je najisplativije da danas rade Srbi.

- Beležimo neki blagi pad - vidimo da negde stagnira tržište rada. I dalje nam iste delatnosti funkcionišu, ali i zanatlije, a onda smo radili analizu plata i videli da zanatlije prednjače i stoje rame u rame sa IT sektorom - preneo je stanje po pitanju potražnje delatnosti u Srbiji.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

00:18

Požari u Grčkoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track