DA LI TREBA ZELENI KARTON ZA BOSNU I CRNU GORU: Evo gde ga morate imati u regionu DA VAS UMESTO 2.000 DINARA NE KOŠTA 50 EVRA!
Bolje kupti na vreme da vam na nekoj granici ne traže, Foto: printscreen RINA

krenula je sezona putovanja

DA LI TREBA ZELENI KARTON ZA BOSNU I CRNU GORU: Evo gde ga morate imati u regionu DA VAS UMESTO 2.000 DINARA NE KOŠTA 50 EVRA!

InfoBiz -

Vreme je putovanja i godišnjih odmora. Mnogi bi da upoznaju nove destinacije, da vide nove krajeve, ili da jednostavno put ka moru prođu kroz neku balkansku državu u kojoj do sada nisu bili.

Ako je ovo poslednje u pitanju tako za one koji idu na more u Crnu Goru, kao i u Hrvatsku, nova ruta bi mogla biti kroz Republiku Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu. A i u BiH postoji Neum, koji je bio regionalni hit tokom pandemije korone.

Vreme je putovanja i godisnjih odmora, a na granicama su često gužve
Vreme je putovanja i godisnjih odmora, a na granicama su često gužvefoto: Ana Paunković

I ko reši da pređe granicu na tu stranu kolima prvo mu je pitanje da li je potreban zeleni karton! Od 2020. godine nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, odnosno od trenutka kada je postala potpisnica sporazuma "Podsistema registarske oznake" zajedno sa 33 zemlje članice EU, Švajcarskom, Andorom, Linhenštajnom, Norveškom, Islandom i Srbijom!

Tako zeleni karton nije potreban, bar što se odlaska na letovanje tiče, ni za ulazak u Bugarsku, u Grčku, Hrvatsku (spisak detaljan pogledajte na sajtu AMSS), ali vam je potreban za Severnu Makedoniju i Albaniju! Srbija je sa Crna Gora sklopila sporazum o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja, pa ni tamo nije potreban.

Zeleni karton
Zeleni kartonfoto: AMSS Printscreen

Inače u AMSS košta 2.000 dinara, ali ako vam ga na putu za Grčku kroz Severnu Makedoniju zatraže, a to se često dešava, i vi ga ne posedujete - onda će vas mnogo više koštati! Ne samo novca nego i gubljenja vremena.

Ukoliko imate osiguranje AMSS ili druge osiguravajuće kuće koja sa njima ima saradnju, zeleni karton ćete na graničnom prelazu Preševo platiti 2.000 dinara i dobićete ga odmah.

Uobičajne slike tokom leta na graničnom prelazu Preševo
Uobičajne slike tokom leta na graničnom prelazu Preševofoto: Printscreen AMSS

Ukoliko nemate AMSS osiguranje moraćete platiti dodatnu privremenu polisu osiguranja i dobiti zeleni karton na osnovu nje, pa će vas umesto 2.000 dinara koštati 6.000 dinara i važi samo sedam dana! To znači, da po povratku sa mora, ako ostajete 10 dana - neće vam važiti!

Zeleni karton takođe možete kupiti na ulasku u Severnu Makedoniju po ceni od 50 evra i sa rokom važenja od 15 dana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track