MINISTAR MALI OBJAVIO DETALJE, POTREBNA 3 PODATKA: Ovako će izgledati prijava za državnu pomoć od 10.000 dinara za decu
Foto: Ministarstvo finansija

set mera za podizanje životnog standarda

MINISTAR MALI OBJAVIO DETALJE, POTREBNA 3 PODATKA: Ovako će izgledati prijava za državnu pomoć od 10.000 dinara za decu

InfoBiz -

Svakom detetu ispod 16 godina daćemo po 10.000 dinara jer hoćemo da podržimo majke. Već 20. avgusta počinje prijava za ovu meru, rekao je večeras ministar finansija Siniša Mali.

- Prijava će biti preko Uprave za trezor, biće potrebni JMBG majke i deteta i račun, a za to nam potrebno je oko 11, 9 milijardi dinara - rekao je on.

Mali je istakao da se radi o setu mera za podizanje životnog standarda u uslovima globalne krize ikada. On je u emisiji Vesti na televiziji Prva da taj set mera pokazuje opravdanost naše ekonomske politike.

- Prva mera je podizanje plata. Za sve u prosveti povećanje će biti 5,5 odsto, a povećaće se plate i medicinarima. Za njih i za sve ostale u javnom sektoru podizanje plata od 1. januara će biti 10 odsto. Podizanje penzija je druga mera, veoma važna. Od 1. oktobra podizanje penzija 5,5 odsto, a od 1. januara još 14,5 odsto. Za ovu godinu nama treba 23 milijarde dinara za ove mere - kazao je on.

- Prošle godine smo tri puta pomagali mlade. Stvarno se trudimo da pokažemo građanima Srbije da nam je ekonomija stabilna i da nam je privreda jaka. Set izuzetnih mera finansiramo iz onoga što smo uštedeli. Sve i dalje radi i ide kakao treba. Nijednu investiciju ne zaustavljamo. To nema nikakve veze sa izborima. 2026. preko 1.000 evra će biti prosečna plata, a 430-450 evra prosečna penzija - rekao je ministar.

Mere je sinoć najavio predsednik Aleksandar Vučić.

- Imamo i jednu novu meru, koju nikada nismo imali. Sada smo doneli odluku da po prvi put damo po 10.000 dinara za svako dete, od tek rođenog do 16. godine. Dajemo majkama, u skladu sa tim koliko dece imaju, istakao je sinoć Vučić najavljujući novu pomoć države.

Kurir.rs/Blic Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track