NEĆE VAM FALITI NIJEDAN PAPIR: Kako u pet koraka da otvorite preduzetničku firmu, evo šta vam je sve potrebno
Foto: Shutterstock, screenshot

mali biznis

NEĆE VAM FALITI NIJEDAN PAPIR: Kako u pet koraka da otvorite preduzetničku firmu, evo šta vam je sve potrebno

InfoBiz -

Prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji posluje oko 440.000 privrednih subjekata. Mnogima procedura otvaranja sopstvene preduzetničke firme deluje isuviše komplikovano, zato vam Kurir u nekoliko koraka predstavlja kako se možete upisati u zvanični registar. Firma može da se otvori online ili offline, odnosno odlaskom na šalter APR.

Korak 1 – Prilikom osnivanja preduzeća potrebno je i smisliti originalan naziv firme. Imena postojećih možete pronaći pretragom na sajtu Agencije za privredne registre. Potrebno je da se ime vaše firme značajno razlikuje od postojećih firmi. Značajna razlika uglavnom znači tri znaka razlikovanja od onih koje postoje.

Korak 2 – Sledeći korak je izbor šifre delatnosti što treba da bude u skladu sa Uredbom o klasifikaciji delatnosti. Firma registruje pretežnu delatnost, a može obavljati i sve druge koje nisu zakonom zabranjene nezavisno od toga da li su definisane prilikom registracije firme. Pojedine delatnosti su oslobođene potrebe da imaju fiskalnu kasu, a te iInformacije možete pronaći u Uredbi o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

Korak 3 – Prilikom osnivanja firme, neophodno je da registrujete adresu sedišta firme. Ona može da bude na vašoj kućnoj adresi, možete iznajmiti lokal ili virtuelnu kancelariju.

Korak 4 – Od ostalih podataka koje bi trebalo pripremiti neophodni su:

  • email adresa koja će nakon otvaranja firme biti javno dostupna na sajtu Agencije za privredne registre.
  • ako niste sigurni da li želite da firma bude u sistemu PDV-a, u sistem PDV-a se vrlo lako možete registrovati i nakon registracije firme
  • iznos osnivačkog kapitala. Minimum je 100 dinara. Ne morate da uplatite osnivački kapital pre osnivanja preduzeća, već ga možete uplatiti naknadno.

Korak 5 – Kada ste sve prethodne korake napravili, potrebno je da očitate ličnu kartu ako ste fizičko lice iz Srbije, a pasoš ako ste stranac.Potom popunite obrazac za registraciju firme (može se pronaći na sajtu APR) , platite naknadu ( poziv na broj se dobija direktno na sajtu APR) i posle toga sve papire dostavite APR- u.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track