INVESTITORI SVE VIŠE KUPUJU PLACEVE NA OVIM LOKACIJAMA U SRBIJI! Zemljište se proda čim se objavi oglas, a ovo su cene
Foto: Shutterstock

tražnja je ove godine porasla najviše

INVESTITORI SVE VIŠE KUPUJU PLACEVE NA OVIM LOKACIJAMA U SRBIJI! Zemljište se proda čim se objavi oglas, a ovo su cene

InfoBiz -

Pored Zlatibora i Kopaonika naši sugrađani su ove godine pokrenuli investitorsku groznicu i na drugim planinama u Srbiji.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda o stanju na tržištu nepokretnosti, u prvoj polovini godine najviše vikendica prodato je u opštini Inđija, čak 87, potom sledi Novi Sad sa 43, a na trećem mestu su Beočin, Zrenjanin i Irig sa 33 prodate nekretnine.

Rajac

Kako kaže vlasnik jedne agencije za nekretnine koja posluje na Rajcu, tražnja je ove godine porasla najviše. Cena se u proseku kreće između 500 i 600 evra po aru, a najskuplji kvadrat je u blizini lokacije na kojoj se održava čuvena Kosidba, prenosi eKapija.

Sve veće interesovanje za Rajac počelo je dolaskom korone kada su građani, investitori otkrili ovu planinu jer su druge popularne bile prebukirane.

Rajac, kuća, vikendica
foto: Shutterstock

Prema informacija Vladimira Ivanovića, direktora Turističke organizacije Opštine Ljig, građevinsko zemljište se sada prodaje i po ceni od 1.000 evra za ar. Prema aktuelnoj ponudi u oglasima, cene se kreću daleko ispod nivoa na koje smo u poslednje dve godine navikli na ovom tržištu. Tako plac na planini površine 1,2 hektara na "premium" lokaciji oglašen je na prodaju po ceni od 14.000.000 dinara (oko 119.350 evra), piše Blic biznis.

Takođe, seosko domaćinstvo oglašeno je na prodaju za 85.000 evra. Za tu cifru dobija se prizemna kuća površine 100 kvadrata, dve brnare, štala, kuhinja, ostava, pekara, salaš za kukuruz, mlekara, i 4,18 hektara zemlje. Takođe, na placu se nalazi bunar dubine 17 metara, 2,82 hektara obradive zemlje, 70 ari bukove šume.

Kosmaj

Poslednjih godina na Kosmaju sve je više luksuznih građevina, zatvorenih naselja, a interesovanje investitora za ovakve novine u Srbiji, ne jenjava. Kada je reč o zatvorenim luksuznim naseljim, trenutno se grade dva na ovoj planini, koja pripada beogradskoj opštini Sopot.

Meštani kažu da ima sve manje raspoloživog građevinskog zemljišta, zbog čega su cene otišle "nebu pod kosmajske vrhove". Tako na primer cene ara se trenutno kreću od 2.000, pa i do 3.000 i 4.000 evra, a jedna od najtraženijih lokacija na Kosmaju trenutno je Rogača, koja je postala popularna kada je Novak Đoković tamo kupio vilu, kao i u Nemenikućama.

Kosmaj
foto: Shutterstock

- Potražnja investitora za zemljištem je ogromna, i traže najmanje hektar. Ali problem je što ga je sve manje, naročito u Rogači – kaže vlasnica jedne agencije za nekretnine.

Osluša

Lokalitet Osluša na Tari postaje sve popularniji među turistima, i dok su se pre par godina mogla videti samo brda, sada je tu veliki broj vikednica, ali i jedinstveni restoran - voz na šinama. Tokom pandemije korone pojedinci su čak iz Beograda došli da žive na Osluši, videvši svoju šansu u razvoju seoskog turizma, a potražnja i prodaja placeva skočila je višestruko.

kuća, vikendica, Osluša, Osluši, Tara
foto: Shutterstock

- Ja sam rođen na beogradskom asfaltu i jako ga volim ali u poslednje vreme je postalo toliko naporno za svakodnevni život. Napustio sam stabilan posao, rad u jednoj banci. Mlađa devojčica imala je problema sa disanjem i prva odluka je bila da nađemo plac u prirodi, i lekari su nas savetovali da more zamenimo planinom. Sasvim slučajno odlučili smo da to bude Tara i tu smo napravili prvu kuću bez ikakvih daljih planova da se bavimo turizmom, jednostavo napravili smo kuću i upravo tu je počelo naše porodično uživanje i odmor, a kasnije i posao, kaže za RINU Vladimir.

Cene vikendica variraju od 16.000 pa sve do 350.000 evra. Na primer, vikendica u blizini Niša od 80 metara kvadratnih košta 16.000 evra. Takođe jedna od vikendica koja se nalazi u Banji Slankamen iznosi 37.000 evra, a njena kvadratura je 43 metara kvadratnih. Vikendica u blizini Kragujevca košta 8.500 evra i to za 32 kvadrata, ali tu je potrebno još najmanje toliko za renoviranje.

(Kurir.rs/ Blic Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track