KILOGRAM PILEĆEG FILEA SKUPLJI OD SVINJSKOG BUTA BEZ KOSTIJU! Potrošači BESNI: Koliko će tek da košta ZA BOŽIĆ
Kilogram pilećeg filea u Srbiji je skuplji od kilograma svinjskog buta bez kostiju. U pojedinim mesarama i marketima cena svinjskog buta se kreće od 730 do 750 dinara, dok je file skuplji za čak 90 dinara i košta prosečno oko 820 dinara! Ovoj nesrazmernoj razlici se čude svi.
- Od početka posta prvo nas je iznenadio neverovatno poskupljenje svih vrsta ribe. Ali nije samo riba poskupela već je i pileći file drastično skočio, toliko da je prešišao svinjetinu, a uskoro stiže i cenu junećeg buta. Kilogram junetine bez kostiju se kreće oko 1.000 dinara pa je razlika između filea i buta samo 180 dinara.
Pitamo se šta li će tek biti za Božić, kad se završi post i ljudi počnu još više da kupuju meso - priča nam penzionerka iz Beograda Svetlana Petrović.
Međutim, Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kaže da se zbog ovog poskupljenja i razlike u ceni postavlja pitanje da li je ponuda dovoljna da zadovolji potražnju za ovom vrstom mesa.
- Taj odnos bi mogao da predstavlja deficit piletine, koji je diktirao tako visoku cenu, ali to bi značilo da ceo lanac proizvodnje treba da bude skuplji, dakle da poskupe i krilca, pileće grudi, a ne samo file. Međutim, Srbija sama po sebi ima velike količine svoje proizvodnje i farme koje zadovoljavaju široke mase pa to ne bi trebalo da ima većeg uticaja na cenu - objašnjava Dragić.
Agroanalitičar Milan Prostran je saglasan s potrošačima da je ovo nelogičan odnos cena.
- Svinjetina generalno jeste poskupela zbog visoke cene hrane, a i živa svinja, odnosno cena žive vage se trenutno kreće od 220 do 250 dinara, što s jedne strane opravdava to poskupljenje svinjskog mesa.
Što se tiče pilećeg filea, on jeste najkvalitetniji deo pileta, ali opet nema logike da košta više od svinjetine. Ako gledamo ponudu, pre bih rekao da smo u deficitu svinjskog mesa nego piletine - navodi Prostran i dodaje:
- Pileće meso se brže obnavlja od svinjskog i kraći je sam ciklus proizvodnje, ali pilići koriste skuplju hranu od svinjske. Jedino opravdanje za to bi moglo da bude ako ga proizvođač deklariše u uslovima organske proizvodnje, pa da tako pokuša nešto da zaradi jer se pileće meso koristi kod svih kategorija i konfesija - od dece pa sve do najstarijih.
Što se tiče piletine, ona jeste manje štetna što se tiče holesterola od svinjetine, a vrednosno i nutritivno je uvek bilo najjeftinije životinjsko meso jer se brže proizvodi. Sve ovo ide u prilog tome da ovo jeste nerealna situacija.
Kurir.rs/ A. K.
Bonus video:
OVAJ PROIZVOD BIVŠE JUGE BIO JE SVETSKI HIT! Poredili ga sa ''lamborginijem'', a zbog 1 greške ostali bez miliona!