ŠTA DONOSI NOVI SISTEM E-FAKTURA: Srbija ispred zemalja EU, privreda zadovoljna jer će ubrzati posao i smanjiti troškove
Foto: Profimedia

novine od januara

ŠTA DONOSI NOVI SISTEM E-FAKTURA: Srbija ispred zemalja EU, privreda zadovoljna jer će ubrzati posao i smanjiti troškove

InfoBiz -

Primenom novog sistema e-faktura, čije je korišćenje besplatno, od 1. januara 2023. godine privreda će ubrzati poslovne procese, optimizovati rad zaposlenih i smanjiti troškove poslovanja. Na ovaj način se unapređuje poslovanje, a povraćaj PDV dobijaće se u značajno kraćem vremenskom periodu i samim tim će se povećati i unaprediti likvidnost privrede.

Član Fiskalnog saveta Bojan Dimitrijević smatra da se uvođenjem e-faktura smanjuje obim sive ekonomije.

- Prema procenama zemalja EU koje sada uvode elektronske fakture, kao što je Grčka, računa se da će se na ovaj način stepen naplate PDV povećati za tri milijarde evra. Jedna od prednosti za privredu Srbije je što se uvođenjem ovog sistema ubrzava proces izdavanja faktura – čak i do deset puta brže nego sada. Koliko znam, jedino je Italija uvela elektronske fakture, dok ostale članice EU tek uvode ovaj sistem, a Srbija je korak ispred njih. Prema nekim podacima koje sam video, oko 10 odsto ukupnog prihoda u svetu se ostvaruje na osnovu elektronske obrade faktura. Mislim da je za svaku pohvalu činjenica da smo mi za korak ispred drugih evropskih zemalja - ocenio je Dimitrijević.

takse, porez, obračun, PDV, račun, računanje, digitron, papiri, računovođa
foto: Profimedia

Beleži se pozitivan trend u pristupu sistemu elektronskih faktura od strane subjekata privatnog sektora, jer je ostalo manje od mesec dana do obavezne primene Zakona o elektronskom fakturisanju, koji se odnosi na transakcije u B2B segmentu.

Kada je reč o prednostima u sektoru privrede, kompanije smatraju da se potpunim prelaskom na sistem elektronskih faktura očekuje pre svega brža i efikasnija dostava faktura između privrednih subjekata, a moguće su i uštede usled određenog smanjenja papirologije.

- Takođe će od značaja biti i povratne informacije o statusu faktura između poslovnih partnera – da li su prihvaćene ili odbijene – čime bi računovođe mogle da dobiju brzu i preciznu informaciju o eventualnim problemima sa poslovnim partnerom i da doprinesu njihovom brzom rešavanju - poručuju iz kompanije Rauch.

Korisnici javnih sredstava bili su prvi koji su od 1. maja ove godine izdavali i primali e-fakture, kao i privrednici koji posluju sa javnim sektorom, koji su bili u obavezi da od 1. maja preko sistema e-faktura izdaju, a od 1. jula i primaju fakture. U sistemu elektronskog fakturisanja trenutno se nalazi 10.685 korisnika javnih sredstava i 175.942 privrednih subjekata, dok je kroz sistem prošlo oko 5,5 miliona e-faktura.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track