MOGU LI AMERIKANCI DA POSTANU VODEĆI EKONOMSKI PARTNER SRBIJE? Stručnjaci: Njihov uticaj je veliki, strategija nam je neophodna
Foto: Shutterstock

saradnja

MOGU LI AMERIKANCI DA POSTANU VODEĆI EKONOMSKI PARTNER SRBIJE? Stručnjaci: Njihov uticaj je veliki, strategija nam je neophodna

InfoBiz -

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se juče s privrednom delegacijom vlade Sjedinjenih Američkih Država u kojoj su bili predstavnici oko 25 kompanija, što je prva privredna misija vlade SAD-a u regionu nakon više od 20 godina.

Stručnjaci su ocenili da je ovo izuzetno dobar signal za našu državu, pogotovo u aktuelnoj svetskoj situaciji, te da ne sumnjivo znači i priliv dodatnih investici ja iz SAD-a, ali i drugih zapadnih zemalja.

Predsednik Vučić je, naime istakao da je ova poseta delegacije SAD-a, u kojoj su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanaja pokazali interes za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom, od velikog značaja za našu zemlju ne samo u pogledu potencijala za saradnju već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabile ekonomije i poželjnog poslovnog parnera.

04:59

MOGU LI AMERIKANCI DA POSTANU VODEĆI EKONOMSKI PARTNER SRBIJE? Stručnjaci: Njihov uticaj je veliki, strategija nam je neophodna

A o saradnji Sjedinjenih Američkih Država i Srbije na polju privrede ovog jutra govorili su prof. dr Milovan Stanišić, predsednik Univerziteta "Singidunum" i prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment.

Milovan Stanišić
Milovan Stanišićfoto: Kurir TV

- Nažalost, naša ekonomska saradnja sa SAD nije na željenom nivou. Oni su po bruto nacionalnom proizvodu i dalje najveća sila na svetu, ispred Kine. Ispod milijarde je poslednjih godina naša razmena i šteta je što nije bila veća. Raduje me svaka inicijativa za saradnju i poslovne investicije. Pomoći će da prebrodimo lakše krizu koja će jako dugo trajati. Naš cilj je da sarađujemo sa svima koji žele da investiraju ovde - rekao je Stanišić.

Ono što se prvo vidi je da je poseta od velikog značaja za našu zemlju.

Mihajlo Rabrenović
Mihajlo Rabrenovićfoto: Kurir TV

- SAD i dalje igraju važnu ulogu u finansijskim i privrednim tokovima, i ne samo u njima. Iako obim spoljnotrgovinske saradnje sa SAD nije u prvih nekoliko ekonmskih partnera naše zemlje, njihov uticaj u MMF u Svetskoj banci je veliki. Potrebno je da se još više jača to partnertsvo da bismo ga pretočili u strategiju. Potrebno je da se steknu neki preduslovi, a Srbija je stekla zavidnu međunarodnu poziciju i nismo se opredelili na poziciju koja bi nam nanela štetu. To su uvažili i Amerikanci u delikatnom periodu. Sve više se govori da Srbija treba da diversifikuje energetske izvore i imaćemo podršku SAD i EU na tom putu - smatra Rabrenović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja