Vlada povećala PDV sa 18 na 20 odsto
Foto: Tanjug

Usvojen prvi paket mera

Vlada povećala PDV sa 18 na 20 odsto

InfoBiz -
Ukinuto je 130 parafiskalnih nameta i taksi, a usvojeno je ograničenje plata u javnom sektoru koje neće moći da budu veće od 162.000 dinara, izjavio je ministar finansija Dinkić

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas prvi paket mera za stabilizaciju javnih finansija, među kojima su povećanje PDV sa 18 na 20 odsto, ukidanje 130 parafiskalnih nameta i taksi, kao i ograničenje plata u javnom sektoru koje neće moći da budu veće od 162.000 dinara, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Primena programa trebalo bi da donese uštede od 26 milijardi dinara u poslednjem kvartalu ove i 120 milijardi dinara u narednoj godini, rekao je Dinkić na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Da bi se očuvao standard građana, zadržana je posebna stopa PDV od osam odsto na hranu, povećane su akcize na cigarete, dok je akciza na bezolovni benzin ostala nepromenjena.

Dačić: Cilj zaustaviti propadanje ekonomije

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je osnovni cilj fiskalne konsolidacije da se zaustavi dalje propadanje ekonomije.

"Kada postoji veliki deficit, javni dug čije finansiranje nije lako, kada Srbija ima najmanju platu u regionu i najveće kamate, kada je kurs nestabilan, a proizvodnja pada, neophodno je zaustaviti dalje propadanje", rekao je Dačić na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, na kojoj je usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Premijer je rekao da tek nakon toga može biti primenjena strategija razvoja i ocenio da bez pokretanja proizvodnje ne može biti izlaska iz krize. Prema njegovoj oceni, borba za izlazak iz krize ne treba da bude samo na leđima Vlade već time treba da se bave svi oni kojim imaju mogućnosti da pomognu.

"Ako ova kriza bude dotakla samo jedan deo društva, nikada nećemo izaći iz krize. Privrednici koji su do sada radili za sebe sada imaju priliku da urade nešto za državu i narod", rekao je Dačić. Dačić je najavio drastično smanjenje nepotrebnih troškova i ravnomernu podelu tereta krize.

"Nije moralno da se govori o stezanju kaiša a da u pojedinim javnim preduzećima neki primaju plate deset puta veće od proseka u zemlji. To nije nezakonito, ali je društveno neodgovorno", kazao je Dačić.

On je rekao da za vreme krize neće biti otpuštanja u javnom sektoru ali da plate i penzije neće moći da rastu planiranim tokom. Prema njegovim rečima, više od pola miliona penzionera čija su primanja manja od 15.000 dinara i ove godine dobiće 13. penziju u četiri rate, a prva isplata očekuje se već u narednoj nedelji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track