SKOK RATE ZA STAMBENE KREDITE! I DO 90 EVRA VIŠE ĆEMO PLAĆATI! Od jedne stvari to zavisi, zna se šta je do ovoga dovelo! (FOTO)
Stambeni kredit / Ilustracija, Foto: Thinkstock

Velike promene za samo šest meseci

SKOK RATE ZA STAMBENE KREDITE! I DO 90 EVRA VIŠE ĆEMO PLAĆATI! Od jedne stvari to zavisi, zna se šta je do ovoga dovelo! (FOTO)

InfoBiz -

Skok inflacije na globalnom nivou doveo je do rasta euribora, koji je u četvrtak dostigao vrednost od 1,24 odsto

Euribor, koji je sastavni deo kamatne stope kredita, dostigao je 1. septembra vrednost od 1,24 odsto, a na početku godine je bio u minusu, i to 0,55 odsto.

Zbog toga bi, prema mišljenju stručnjaka, do kraja ove godine i rate stambenih kredita mogle biti veće od 30 pa do čak 90 evra!

Dušan Uzelac sa portala Kamatica za Kurir kaže da je rast eurobora očekivan, kao i da raste svakog dana.

Dušan Uzelac
Dušan Uzelacfoto: Kurir televizija

U nedelju je bio 1,07 odsto, u ponedeljak 1,19 a u utorak 1,2, da bi u četvrtak skočio na 1,24 odsto.

- Ovo može da ima uticaja na kredite koji su podignuti u evrima i nemaju fiksnu kamatnu stopu. Uglavnom su to stambeni krediti - rekao je i dao primer skoka rate kredita od 50.000 evra koji je podignut na 20 godina sa kamatnom stopom od tri odsto:

- Rata za jedan takav kredit iznosi trenutno 270 evra. Ukoliko bi banka zbog skoka euribora podigla kamatu sa tri na četiri odsto, ta rata skočila bi na 303 evra. Postoji scenario i da rata skoči više! Ako kamata poraste sa tri na pet odsto, rata će onda biti 330 evra, a ako skoči na šest odsto, biće čak 360 evra. Ipak, monetarni sistem verovatno neće dozvoliti takvu destabilizaciju, ali nije isključeno da se tako nešto može desiti. Ovo sada je prilagođavanje na inflaciju. Dokle god inflacija skače, skakaće i kamate - rekao je on i dodao da skok euribora nema uticaja na dinarske i keš kredite.

Stambeni kredit / Ilustracija
Stambeni kredit / Ilustracija foto: Thinkstock

Inače, šestomesečni euribor je ovih dana na nivou koji je najviši u poslednjih deset godina, na kom nije bio od aprila 2012. godine. Uzelac ipak podseća da je pre krize 2008. godine euribor bio znatno veći nego sada. - Euribor je 2006. bio dva odsto, a onda je naglo pao i dugo bio u periodu stagnacije. I sada je sa ovim skokom na manjem nivou nego što je bio tada. Euribor je inače kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuju novac, a predstavlja i sastavni deo kamatne stope po kojoj korisnici kredita koji su se odlučili za promenljivu kamatnu stopu otplaćuju svoj dug.

Za one čija promenljiva kamatna stopa obuhvata tromesečni euribor značajna su četiri datuma u toku godine, odnosno onda kada se na tromesečnom nivou usklađuje ova referentna kamata: 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar.

Dakle, vrednost euribora od 30. septembra biće korišćena u obračunu kamate za oktobarsku, novembarsku i decembarsku ratu kredita.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Bonus video:

03:03

BEOGRAĐANINU BANKA ODBILA KREDIT JER SE KLADI Stručnjak obrazložio šta sve banka zna o vama, a da niste ni svesni OVO TREBA ZNATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja