ZORANU NAPLATILI KRAĐU STRUJE IZ KUĆE BEZ STANARA: Haos u Surdulici zbog objekta koji je supruga Dafina nasledila od majke
Foto: Shutterstock

još nema razrešenja

ZORANU NAPLATILI KRAĐU STRUJE IZ KUĆE BEZ STANARA: Haos u Surdulici zbog objekta koji je supruga Dafina nasledila od majke

InfoBiz -

Zbog navodne krađe električne energije, u kući u kojoj niko ne živi već 16 meseci nema ni struje, ni pravog razjašnjenja, ali računi i dalje stižu - tvrdi Surduličanin Zoran Pešić, objašnjavajući da je sve počelo kada su odlučili da, posle 12 meseci, prodaju kuću koju je njegova supruga Dafina nasledila od majke.

Krajem novembra 2021. je, kaže, našao kupca i u "Elektrodistribuciji" izmirio tada postojeći dug za struju od 26.500 dinara. Iako je tada konstatovano da više nema bilo kakvih potraživanja, samo dva dana kasnije je obavešten o fantomskom zapisniku o krađi električne energije, koji mu nije pokazan jer tada nisu mogli da ga pronađu?!

- Posle prigovora rukovodiocu Tehničke službe pogona u Surdulici S. N, saznajem da je vanrednom kontrolom brojila, 17. februara 2021, utvrđena neispravnost i neovlašćeno korišćenje električne energije, a suma za koju je "Elektrodistribucija" oštećena tokom šest meseci je premašivala 270.000. Iako je zapisnik sačinjen bez prisustva vlasnika i svedoka, da ne bi izgubili kupca, platio sam enormnu odštetu i najavio postupak za otkrivanje zašto je brojilo isključeno, a nije odjavljeno, te zašto nije podneta nikakva prijava za krađu struje - kaže Zoran, ističući da im za isključeno brojilo i dalje stižu računi, sa raznim dažbinama.

Umesto razjašnjenja, iz pomenute Tehničke službe su tražili da Pešići plate i 25.000 za izmeštanje brojila iz kuće na banderu, što je učinjeno da bi novi vlasnik imao struju, ali je pomenuti šef onda zatražio da se plati i novi priključak.

- Niti je raskinut ugovor o snabdevanju električnom energijom, niti smo izgubili status kupca, a struja još nije priključena. Od leskovačke "Elektrodistribucije" nema čak ni odgovora, iako su svi rokovi prekoračeni - rezigniran je Zoran Pešić.

S druge strane, u dopisu "Novostima", nadležni iz grada na Veternici potvrđuju da kontroli nije prisustvovao niko od vlasnika i navode da je po njihovim saznanjima električnu energiju koristio Momčilo Anđelković, brat Dafine Pešić, ali ne navode kako su došli do tog saznanja.

- Posle isključenja, prilikom pokušaja samovlasnog priključenja, došlo je do havarije na mreži i u mraku je ostala čitava Jugoslovenska ulica, pa smo policiji podneli krivičnu prijavu protiv NN izvršioca. Zbog neovlašćene potrošnje, krajnji kupac je, po zakonu, isključen sa mreže i time je prestao ugovor o snabdevanju, pa je korisnik upućen da podnese zahtev za izdavanje odobrenja za priključenje, što nije učinio - piše u dopisu.

Zoran Pešić negira ove navode, kaže da se bezuspešno obraćao i Ministarstvu energetike, pa će pravdu će u sporu sa "Elektrodistribucijom" - po treći put - potražiti sudskim putem. Jer, oba dosadašnja postupka je dobio, a firma je - tvrdi, zbog nerealnih zahteva S. N. - morala da snosi sve, pa i sudske troškove.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja