Od EBRD 400 miliona evra
Foto: Print Screen

Susret Dačić-Čakrabarti

Od EBRD 400 miliona evra

InfoBiz -
EBRD je spremna da pruži pomoć i podršku Srbiji i da u ovoj i sledećoj godini investira po 400 miliona evra, rekao je Čakrabarti

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da će saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) pomoći Srbiji da obezbedi privredni rast i smanjenje nezaposlenosti.

On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom EBRD Suma Čakrabartijem u Beogradu kazao da je prioritet Vlade saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama i naglasio da je dosadašnja saradnja sa EBRD bila uspešna.

Dačić je kazao da očekuje da će EBRD nastaviti da finansira projekte u infrastrukturu i energetiku, ali i druge sektore, i da će saradnja sa EBRD biti korisna i za Srbiju i za njene građane. Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić kazao je da je EBRD ponudio učešće u dokapitalizaciji nekih banaka u Srbiji u kojima država ima udeo, i podsetio da je EBRD manjinski vlasnik u Komercijalnoj i Čačanskoj banci. Dinkić je kazao da je EBRD spremna da uloži 300 miliona evra u izgradnju puteva u Srbiji, a da je interes Srbije da ta banka finansira izgradnju koridora 10 kao i obnovu pruge Beograd-Bar.

On je kazao da se preko pruge Beograd-Bar izvoze automobili Fijata iz Kragujevca i značajan deo poljoprivrednih proizvoda. Dinkić je predložio da EBRD bude manjinski akcionar u nekim državnim firmama u Srbiji i da nastavi finansiranje privatnog sektora. Predsednik EBRD Suma Čakrabarti kazao je da su najveći problemi Srbije visoka nezaposlenost i smanjenje privredne aktivnosti. On je dodao da će, ako se te dve stvari reše, Srbija napredovati i iskoristiti veliki potencijal za razvoj.

"EBRD je spremna da pruži pomoć i podršku Srbiji i da u ovoj i sledećoj godini investira po 400 miliona evra", kazao je on. Dodao je da nema ograničenja za saradnju sa državnim sektorom u Srbiji, odgovarajući na pitanje da li će EBRD učestvovati u dokapitalizaciji banaka i preuzimanju manjinskog udela u državnim firmama u Srbiji. Predsednik EBRD je pozvao firme iz Srbije da uz pomoć te institucije izađu na tržišta Severne Afrike gde će ta banka ubuduće biti aktivnija. Ministrar energetike Srbije Zorana Mihajlović kazala je da će od EBRD tražiti i da finasira projekte u poljoprivredi. Mihajlović koja je i guvrener Srbije u EBRD, kazala je da je ta banka od 2001. godine uložila u Srbiju više od tri milijarde evra, a da je u 2011. učestvovala u više od 188 ptrojekata. Ona je naglasila da će se kao guverner Srbije u EBRD zalagati da se što brže povlači novac za odobrene projekte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track