MINISTAR MOMIROVIĆ: Kruševac dobio najmodernije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda
Foto: MGSI/Đorđe Krstić

najsavremenije postrojenje

MINISTAR MOMIROVIĆ: Kruševac dobio najmodernije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je danas u obilasku novoizgradjenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Кruševcu da je rešeno jedno veliko ekološko pitanje u tom gradu.

Toma Momirović
foto: MGSI/Đorđe Krstić

"Oko 75 odsto grada Кruševca smo prekrili kanalizacionom i kolektorskom mrežom, izgradili najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i ovo jeste jedan veliki uspeh i realan ekološki projekat koji pomera Srbiju napred. Moramo ovakve projekte da sprovedemo na teritoriji 80 odsto naše države", rekao je Momirović, saopštio je njegov kabinet.

Toma Momirović
foto: MGSI/Đorđe Krstić

Podsetio je da je finansiranje izgradnje ;postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, koja je trajala tri godine, pomogla i nemačka ;КfW banka, a ukupna vrednost investicije je 14,3 miliona evra.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Кruševcu predstavlja jednu od najznačajnijih investicija Rasinskog okruga, koje je u tehnološkom i ekološkom smislu u potpunosti izgradjeno u skladu sa standardima EU. Reč je o prvom postrojenju u Srbiji koje uključuje i solarno sušenje kanalizacionog mulja čime on postaje energetska sirovina za industriju cementa, navodi se u saopštenju.

Toma Momirović
foto: MGSI/Đorđe Krstić

Momirović je rekao da je cilj da se u narednih pet godina investira više od četiri milijarde evra i izgradi više od 6.000 kilometara kanalizacione infrastrukture i više stotina postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se trajno promenila loša slika koja postoji više od 60 godina.

1 / 4 Foto: MGSI/Đorđe Krstić

U Kruševcu je izgradjeno i 60 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže kojom su na kanalizaciju povezana i sela Veliko Golovode, Modrica, Lipovac i Pakašnica.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja