DA LI STE ZNALI ZA CAKU KUPOVINE STARO ZA NOVO? Na kolima je ušteda i do 2.000 evra! TO RADE I TRGOVCI ODEĆOM!
Foto: Profimedia

MOŽE DOBRO DA SE UŠTEDI

DA LI STE ZNALI ZA CAKU KUPOVINE STARO ZA NOVO? Na kolima je ušteda i do 2.000 evra! TO RADE I TRGOVCI ODEĆOM!

InfoBiz -

Stari akumulator može da se "utopi" za oko 1.500 dinara, frižider za 1.000, a veš-mašina za oko 800 dinara, što snižava cenu onoga što kupujete

Trgovci se na razne načine dovijaju da prodaju robu kupcima, a osim sniženja i poklona, neki se koriste akcijom - "staro za novo".

Ovaj vid kupovine podrazumeva da novi proizvod platite uz malo ili znatno umanjenu cenu tako što donesete stari proizvod koji potom ide na reciklažu.

Ovo olakšava muke krajnjem kupcu, jer upravo proizvode koji su deo sličnih akcija ne smeju da ostave pored kontejnera pošto je za to propisana novčana i zatvorska kazna, već bi morali da ih nose u reciklažne centre.

Primer za ovakav benefit prodavaca dobro je u zimskom periodu poznat vozačima - prodavci akumulatora rado otkupljuju stare ispražnjene baterije za 700 do 1.500 dinara pa tako vozačima olakšavaju kupovinu novih.

Ovo se radi takođe i sa automobilima, belom tehnikom, mobilnim telefonima, pa čak i odećom. Štaviše, gotovo da nema nijednog prodavca automobila koji ne praktikuje prodaju vozila po sistemu "staro za novo", a neke auto-kuće nude čak i do 2.000 evra za stari automobil ukoliko kupite njihovo vozilo.

- Automobile uzimaju, pa čak i demolirane, jer oni svakako moraju na reciklažu ili otpad, a time novi vlasnik automobila često ne stiže da se bavi. Ovako dobija benefit, ne razmišlja šta će sa starim autom. To jeste veoma društveno odgovorno od strane tih trgovaca koji uzimaju stare stvari, ali i sjajan marketinški trik, samo s dobrim posledicama - kaže ekolog Dejan Zagorac za Kurir.

I za belu tehniku neki lanci imaju istu akciju.

Tako za kupovinu novog frižidera možete dobiti popust od 600 do 1.000 dinara, a za staru veš-mašinu i šporet dobija se popust oko 800 dinara. Starim bojlerom za novi ostvaruje se popust od 350 dinara, a za mikrotalasnu 250 dinara. Ista stvar je i s mobilnim telefonima - neki operateri i trgovci daju čak popuste i od nekoliko hiljada dinara za premijum proizvode kad je u pitanju zamena "starog za novo".

Zagorac kaže da su takođe česte akcije modnih brendova, koji daju simboličan popust od 10 odsto za kupovinu odeće njihovog brenda ukoliko donesete tri stara komada garderobe.

Simbolična nadoknada za komplet za prvu pomoć

Jedna beogradsko preduzeće koje u svom lancu ima auto-servise i prodavnice, a oglašava se na internetu, zamenjuje automobilske komplete za prvu pomoć kojima je istekao rok za nove, uz simboličnu nadoknadu koja je nešto manja od 300 dinara. Potrebno je, kako se navodi na njihovom sajtu, da paket nije otvaran i da poseduje rešenje Agencije za lekove o puštanju u promet. - Unutra ima bar 90 odsto materijala za koje rok od pet godina ne znači i kraj upotrebljivosti - navodi sagovornik iz ovog preduzeća.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track